Ново изследване показва, че ски почивките във Франция може да струват до 180 % повече, отколкото в страни, в които еврото не е въведено като официална валута – например България, пише британският вестник The Telegraph, цитиран от "Фокус".
Доклад на The Escape Travel Card показва, че ски ваканцията за четиричленно семейство във френски курорт може да излезе с 3,5 хил. лири по-скъпо, в сравнение с цената, която биха платили за почивка в източноевропейски курорт. Данните може да се окажат решаващи за преразглеждането на избора на дестинация на любителите на зимни спортове, които искат да прекарат февруарската си ваканция, отделяйки за нея по-малко пари.

За проучването са взети под внимание различни фактори като полети, настаняване, карти за лифт, храни и напитки, за да представят възможно най-пълна картина на средните разходи за ски ваканция в различните курорти.

Има обаче и други фактори, които скиорите може да вземат предвид при резервация на почивка и други начини, по които могат да намалят цената на една ваканция - най-изгодните и курорти не са непременно най-евтините.

Банско е водещ курорт на България и през последните години са направени инвестиции в нови лифтове и откриване на нови места за настаняване. В него има много по-малка ски зона (70 км), която най-добре отговаря на нуждите на начинаещи и скиори със средни умения. Лифтовете в банско обаче не може да се сравнят с тези в Куршевел – ски столицата на Европа, с 134 километра писти и 53 лифта. Френският курорт обаче не разполага с очарователния център на Банско и възможностите за забавления след слизане от пистите в края на деня.