Пътуването до различни държави по света може да е стресиращо и до някои е по-лесно да се достигне, отколкото до други. Хенрик Йепсен, който е посетил всяка една държава на планетата, споделя своя списък на десетте най-недостъпни страни, пише Business Insider.

1. Сирия.

Хенрик пътувал до Сирия в разгара на гражданската война миналата година. След като говорил с датския журналист Расмус Тантхолд, който от години предава от страната, той успял да се свърже със сирийския посланик в Северна Корея.
„Визата невинаги е достатъчна, за да влезете в страната. Пътувах до Бейрут, където моят човек за връзка ме взе и ме откара до границата. Служителят в имиграционната служба не можеше да повярва, че съм в Сирия като турист, но в крайна сметка реши да ме пусне“, разказва Йепсен.

2. Йемен

Макар че посочва Йемен като една от най-добрите страни за пътуване в света, политическата нестабилност създала главоболия на Хенрик при влизането му в държавата. Той успял да я посети през 2014 г. с помощта на местна авиокомпания и двама туроператори преди началото на войната.


„Днес е почти невъзможно да влезеш в страната. Най-добрият вариант е да опитате да намерите местен помагач“, казва Йепсен.

3. Саудитска Арабия

„Няма туристически визи за Саудитска Арабия, така че ако не сте мюсюлманин, трябва да си организирате бизнес пътуване. Radisson Blu ми помогнаха за посещението, но за всеки човек е голямо предизвикателство да открие компания, която да му помогне“, разказва Хенрик.

4. Либия

„Либия е високо в списъка ми на най-недружелюбните народи в света“, споделя Йепсен. Но пътуването му до страната било доста трудно за него.
Макар че се свързал с либийските посолства, за да му помогнат за виза, никой не бил в състояние да му окаже подкрепа. В крайна сметка Тантхолд се свързал с чуждестранни журналисти в Либия, които му помогнали да се сдобие с виза и му уредили самолетен билет. Той дори успял да се срещне с премиера на Либия.

5. Екваториална Гвинея

Хенрик я нарича „красивата страна“, но казва, че за европейците е трудно да стигнат до нея. След като не успял да получи виза от посолствата на страната в Претория и Либревил, той принтирал страница формат А4 със свои лични данни и пътувал до консулството в Лагос, Нигерия. Там посланикът му помогнал за издаването на виза.

6. Ангола

Подобно на Екваториална Гвинея, Хенрик имал трудности да се сдобие с виза. В крайна сметка обаче открил вратичка.
„Вземете си петдневна транзитна виза. Аз успях да се сдобия с такава виза от посолството им в Сао Томе, която ми позволи да летя до Луанда, столицата на Ангола. След това пътувах до различна дестинация за пет дни. Посетих и специалният регион Кабинда, докато бях в Ангола, и се наслаждавах на посещението си в една от най-скъпите държави в света“, споделя Йепсен.

7. Туркменистан

Тази централноазиатска държава осигурява невероятно преживяване по време на пътуването, но е трудна за посещаване. Не можете да се сдобиете лесно с виза. Можете да получите петдневна транзитна виза, но това изисква виза от държавата, от която идватеq и държавата, до която пътувате.
„Вместо това аз работих с туроператор, който ми позволи да вляза и да изляза от страната с туристическа виза. Туркменистан има голям потенциал за туризъм, но трябва да улесни достъпа, за да получава повече пари от туристи“, съветва Хенрик.

8. Еритрея

Тази държава е в дъното на класациите по медийна свобода в света и след като провел подробно изследване, Хенрик установил, че местен туроператор може да напише писмо за него. Това писмо му позволило да се сдобие с виза при пристигането си.

9. Науру

Държавата не е посещавана от много туристи и получаването на виза може да е трудно. Трябва да кандидатствате в една от четирите дипломатически мисии – Банкок, Брисбейн, Сува и Тайпе.
„Няма много неща за правене в малката островна държава Науру, а полетите са много скъпи. Предполагам, че не присъства в списъка с дестинации на много туристи“, казва Хенрик.

10. Судан

Според Йепсен получаването на виза за Судан е пословично трудно. След онлайн изследване той установил, че е най-лесно да се сдобие с такава от Египет.
„Бяха ми необходими два дни и беше доста по-евтино, отколкото да обработят всичките ми документи в Европа. Платих само 50 долара и бях готов да вляза в страната, която беше най-голямата в Африка преди независимостта на Южен Судан.
Една държава изненадващо не попада в списъка на Хенрик – Северна Корея. Защо?
Всъщност е много лесно да посетите Северна Корея. Просто си вземете двойна входна виза за Китай, а туроператорът ще се погрижи за всичко останало, казва Йепсен.