Безплатните градски пешеходни екскурзии са разпространени в повечето столици в цял свят. С тяхна помощ можете да спестите пари. Гидовете работят на системата на бакшишите и сами решавате колко да заделите за екскурзията, пише profit.bg.

Това е отлична възможност да се запознаете с града и да останете в рамките на бюджета си.


Лондон, Великобритания

Безплатни екскурзии из английската столица организира Free London Walking Tours. Най-популярният тур е „Кралски Лондон“. Провежда се на четна дата. Стартът е 10:45 г.

Туристите разполагат с 8 маршрута, включително туристически турове „Тайнственият Лондон“, „Огън, смърт и чума“, „Лондон сити и южният бряг на Темза“, „Призраците на Лондон“ и „Джак Изкормвача“.

Туровете стартират в 10:45, 14:30 и 19:00 часа, в зависимост от маршрута. Групите по правило не превишават 15 човека. Екскурзиите се провеждат на английски и испански езици. Можете да резервирате място на сайта Free London Walking Tours.

Копенхаген, Дания

Група ентусиасти, обединени в екипа Copenhagen Free Walking Tours, ежегодишно провеждат безплатни екскурзии из датската столица. Прогнозата за времето не е повод за отмяна на тур.

Най-популярният избор са тричасовите турове, които стартират от двореца Амалинборг в 11:00 часа, и екскурзиите из района Христиания, които стартират от площад Højbro Plads в 15:00.

Провеждат се на английски и испански език. Можете да резервирате място на сайта Copenhagen Free Walking Tours.

Безплатни екскурзии в Копенханген се провеждат и из двореца Кристиансборг, в който заседава датският парламент. Продължителността на обиколката е 45 минути. Провежда се на английски език. Билети може да резервирате отрано на официалния сайт на парламента.

Амстердам, Холандия

Безплатни пешеходни екскурзии организира компанията City Free Tour. Класическата програма включва посещение на площад Дам, квартала на Червените фенери, кралския дворец и района Йордан.

Стартът е в 13:30 всеки ден. Продължителност – 2.5 часа. Разходката из района на Червените фенери започва всеки петък от 20:00 часа.

Мястото за среща е кафе De Waag на площад Nieuwmarkt. За всички екскурзии е необходима предварителна регистрация на сайта City Free Tour.

Цюрих, Швейцария

Това е един от най-скъпите градове в Европа. Очакват ви няколко безплатни екскурзии – из Стария град и исторически тур, архитектурен тур и др.

Половинчасовите разходки се провеждат всеки ден от 11 до 15 часа. Гидовете говорят на английски, испански, италиански, немски, френски и португалски език.

Необходимо е да направите резервация на сайта Free Walk Zurich.

Осло, Норвегия

Безплатните туристически обиколки в Осло се провеждат от ентусиасти от Oslo Free TourАкцентът при тях е върху културното наследство и съвременната музикална сцена. По време на екскурзиите гостите на града могат да видят най-интересните графити в Осло.

Обиколките продължават около 2 часа и стартират от статуята на разхождащия се тигър на площад Jernbanetorget, пред ж.п гарата. Екскурзиите се провеждат на английски, норвежки, френски, немски, полски и испански език.