В града живеят около пет хиляди жители и е трябвало да бъде известен като туристически курорт. Но вместо това е известен, тъй като в него са се случили четири убийства и пет самоубийства в една година.

Това е Каитаия, градче в северната част на Нова Зеландия, заобиколено от златни плажове и Тихия океан. "Градчето е като прокълнато", казва Нина Грифитс (18), чиито приятели са извършили самоубийство.  Хората казват, че трябва да се бяга от Каитаия, защото няма надежда. 

Каитаия е последната голяма станция на магистралата и се намира на 300 км северно от Оукланд. Половината от града печели 20 хиляди новозеландски долара на месец, което е много малко за техния стандарт. 

Въпреки това, освен че е много хубав, този град се описва като бедно място, където мечтите умират. Безработицата е почти два пъти по-голяма от средната.
 


"Ние сме общност, която се чувства прокълната", казал един жител, чийто внук извършил самоубийство. 

"Ако това се случи на всяко друго място в Нова Зеландия, би било на първите страници на вестниците, би последвала криза. Тук, ние сме забравени, на никого не му пука ", добави той. 

Каитаия освен с високата си безработица, се свързва и с банди и наркотици. Освен това през 2016 г. започват и смъртните случаи. Ръководителят на пожарната Колин Кичен искал да напусне работа, след като е бил свидетел на две самоубийства чрез обесване и едно убийство с нож само в един ден.

Източник: zajenata.bg