Днес, 8 септември, от 14.00 ч. до 20.00 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите. За улеснение на трафика ще има две ленти за София и една за Кулата и Варна в участъците с ремонт на АМ "Струма" и АМ "Хемус", съобщиха от пресцентъра на Агенцията "Пътна инфраструктура".

Целта на ограничението е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата в края на почивните дни.

Във връзка с очаквания интензивен трафик АПИ апелира шофьорите да карат разумно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.

Съвместната заповед за спиране на движението на камионите над 12 тона е на АПИ, ГД "Национална полиция" и ИА "Автомобилна администрация".

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от Интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища, се посочва в съобщението.