Хората, които пътуват често, са си изработили стратегии за спестяване на пари по време на екскурзии. Не толкова опитните пътешественици обаче падат в капана на излишните разходи. От Bright Side представят 6 грешки на туристите, които им струват скъпо
1. Туристите обменят валута при неизгодни условия

В много страни няма регулация за курса на обменните бюра, което им позволява, особено на летищата и покрай туристически забележителности, да продават легално валута със силно завишен курс. Проверете обменните курсове предварително и вижте какви са условията на вашите банкови карти за теглене на пари извън страната.

2. Не проверяват всички възможности за транспорт

Наемането на кола е скъпо. Ако не пътувате с кола, проверете обществения транспорт. Понякога хотелите предлагат безплатни или евтини трансфери до летището, а много европейски градове разполагат с удобни експресни влакове, с които ще стигнете директно в центъра на града по-бързо, отколкото с кола.

3. Не знаят правилото на шестте пресечки

Храната обикновено е двойно по-скъпа и не така добра в близост до популярна туристическа атракция. Отдалечете се от претъпканите с туристи места, за да се насладите на нещо по-автентично и по-евтино. Изминете шест пресечки разстояние и се потопете в ритъма на местното всекидневие. Малките улички и пазарчета крият най-добрите възможности.

4. Резервират всичко предварително

Ранната резервация върши работа, ако имате строг график, към който трябва да се придържате. В противен случай предварителното резервиране ви ограничава. Ако го избегнете, можете да останете на мястото, което ви харесва за по-дълго време, а ако искате да напуснете по-рано, няма да се налага да плащате допълнителни такси.

5. Стават жертва на джебчии

Няма нищо по-неприятно от това да си в чужбина, на хиляди километри от дома, без документи, пари, телефони. Излишно е да казваме, че скъпите дизайнерски чанти и дрехи привличат джебчии. Заложете на по-скромно облекло. Разделете ценните си неща в различни чанти, ако имате възможност оставете ги в хотелския сейф, или носете чантичка на кръста и не никога не оставяйте нещата си без надзор.

6. Предоверяват се на туристическите брошури

От момента, в който затегнете колана в самолета, ви заобикалят листовки с „най-добра дестинация“ и „задължително вижте“, за които се предполага, че дават информация за най-интересните места. Всичко това обаче е реклама. Автентичните и по-евтини места никога не се споменават. Проверете туристическите форуми, преди да пътувате, за да получите най-добрите оферти и да се насладите на най-ярките преживявания.Източник: Expert.bg