Властите във Венеция предлагат забрана за седене и лежане на земята в града в нова мярка срещу „грубите” туристи, както ги определят някои от местните чиновници, съобщава „Гаридън”, цитиран от „Труд“. Потенциалното ограничение бе предложено от кмета на града Луиджи Бруняро и означава, че нарушителите може да бъдат глобявани с 50 до 500 евро.
 
Седенето край монументи или край колоните на площад „Сан Марко” вече е забранено. Предложението се очаква да стигне до гласуване в градския съвет през октомври, въпреки съпротивата на общинските съветници от управляващото популистко движение „Пет звезди”. Против мярката са и някои местни активисти, организирани в граждански групи.
 
„Има толкова голям списък със забранени неща във Венеция, че вече няма какво да се прави тук”, коментира Марко Гаспаринети, който оглавява организацията „Група 25 април”. Той допълва, че ще трябва да бъдат назначени допълнителни 5000 служители на реда, за да следят за спазването на новите правила.
 
Властите обмислят и забрана за музика на лодките, които са основният начин за придвижване на жителите, тъй като в по-голямата част от Венеция не се допускат автомобили. Туристите може да бъдат изгонени от града или глобени за непристойно поведение в нетрезво състояние и плуване в каналите или ако си разхлаждат краката в тях. Да се храниш на крак или докато се разхождаш по улицата също предизвиква неодобрителни погледи.
 
Всяко лято организацията „Ангели на благоприличието” патрулира в основните туристически райони, за да се увери, че хората спазват правилата. Има специални места за пикници, където можеш да седнеш и да се нахраниш, но малцина знаят това. Венеция отдавна се бори с управлението на туристическата си индустрия, която привлича всекидневно около 60 000 души, много от тях пристигащи с круизни кораби.
 
Паола Мар, която отговаря за туризма в общината, заяви, че не става въпрос за криминализиране на определени групи, а за уважение към града. „Ако в Сингапур хвърлиш фас на земята, веднага ще ти сложат белезниците”, аргументира се тя.