Смятаме, че националните паркове са забавни, а походите и приключенията с приятелите или семейството в тях са истински празник. Често обаче хората не забелязват тъмната страна на тези места.


Само между 2007 и 2013 г. в парковете в САЩ са регистрирани 1000 смъртни случая, което прави по 160 годишно, което е доста сериозен процент.

Парковете се посещават средно от 305 милиона души на година, а безопасността на всеки няма как да бъде гарантирана. За да сте спокойни за вас и вашите спътници обаче, се уверете, че сте в опитна група или водач, и че сте избрали сигурни маршрути. В края на краищата, природата може да бъде дива и непримирима.

Най-честите причини за смърт в националните паркове обаче не са нито нападение от мечка, нито жажда, а удавяне. Следват пътнотранспортни произшествия и падане от високо.

Вижте кои са най-смъртоносните паркове в САЩ:

Зоната за почивка при езерото Мийд

Простиращ се на 1.4 милиона акра в цяла Аризона и Невада, районът около езерото Мийд може да бъде много опасен за туристи от ранна пролет до късна есен поради екстремната горещина, както и заради самото езеро.

Тук хората често пренебрегват основните правила за безопасно гребане. С 254 смъртни случая всяка година, паркът е мястото с най-голям брой нещастни случаи през последното десетилетие.

Национален парк Йосемити

Емблематичният национален парк Йосемити в Калифорния е истинска площадка на открито за ентусиасти. За съжаление, тук всяка година близо 150 души намират смъртта си вследствие на падане след скално катерене или туризъм.

Гранд Каньон

Около 770 души са загинали в Гранд Каньон от средата на 1800 г., според CityLab. От самоубийства, дехидратация и хипотермия до такива, които случайно са полетели от ръба на каньона.

Йелоустоун

В този парк опасностите дебнат отвсякъде, средата е много непредвидима – от извисяващите се каньони до киселинните горещи извори, известният парк е сред най-смъртоносните в страната.

 

Почивна зона в Голдън гейт

Мъртво вълнение и неочаквани вълни са капаните за тези, които плуват в тази зона на парка в Сан Франциско и където се регистрират около 85 смъртни случая всяка година. Самият мост не е част от парка, така че смъртните случаи, свързани с него, не са включени в тази бройка.

Почивна зона в Глен каньон

Простиращ се на 1.25 милиона акра от Аризона до Южна Юта, Глен каньон е дом на зашеметяващи геоложки структури и най-голямото изкуствено езеро в Северна Америка - Пауъл. Тук се регистрират около 82 смъртни случая всяка година. От създаването на езерото досега има 150 случая на удавяне.

Национален парк и резерват Денали

Дом на връх Маккинли и най-високия връх в Северна Америка, национален парк Денали в Аляска е неустоим за катерачи, които рискуват да достигнат върха му. Най-малко 100 души са загинали, докато са катерили планината, показват сведенията.

Национален парк Грейт Смоуки маунтинс

От 59 -те национални парка на Америка, този не е сред най-посещаваните, с над 11.3 милиона посетители годишно. Около 60 души губят живота си тук по пътеките. Има регистрирани и смъртни случаи в пожари.

Национален парк Гранд Тетон

Планинската верига Гранд Тетон в Северозападен Уайоминг е едновременно красива, но и смъртоносна, като по склоновете тук годишно загиват около 59 души .

Пътят на Натчес

Простиращ се на 444 мили от Начез, Мисисипи до Нашвил, пътят на Натчес някога е използван от американските индианци и преселници, а днес предлага живописен маршрут за велосипедисти и мотористи. Пътят може да бъде и опасен, защото по трасето умират над 56 души всяка година. 

Източник: Profit.bg.