Помните ли ресторанта на Миташки от култовия български филм „Оркестър без име“? Повече от 60-години заведението съществува на първоначалното си място край Созопол и все още е сред най-посещаваните по Черноморието, пише Флагман бг.

Първото си име – Далян „Чайка“, емблематичното мястото възвръща едва преди 3 години, след като е реновиран и върнат към живот от новите си стопани.

Далян „Чайка“ край Созопол възроди 60-годишна традиция

В средата на миналия век, причина за ненадейното му прекръстване става историческата визита на първия руски космонавт Юрий Гагарин.

След неговото посещение през 1966 г. името е сменено на Далян „Гагарин“ и в продължение на десетилетия заведението пази спомена за космическия си посетител.

През 90-те години мястото бива занемарено и спира да функционира.

Юрий Гагарин подарява на далян "Чайка" своя снимка с автограф. Фотосът е все още част от интериаора на култовото заведение

От крайморския ресторант решиха да повдигнат завесата над една заблуда, която тръгва от масовото, но погрешно използване на думата „далян“, като име на заведение.

„Това не е име на географско място или „капан“, в който се сервира риба купена от някъде.

Неправилно е и да се нарича жаргонно „даляната“, както е популярно да се употребява напоследък“, изразиха възмущението си концесионерите на Далян „Чайка“ край стария път на Созопол.

Пред Флагман.бг стопаните на обекта дадоха подробна дефиниция на рибарския термин.

„Далян е неподвижно морско съоръжение за промишлен риболов.

Състои се от мрежи, разположени вертикално във водата перпендикулярно на брега и е един от най-щадящите методи за улов съществуващи в света.

Рибата, която влиза в даляна не се наранява от куки, и не се заплита в мрежи, а остава обградена като в басейн и в естествената си среда, така се запазват вкусът и качеството й до момента на приготвяне“ , обясниха в подробности собствениците.

Далянът работи целогодишно, от там можете да си вземете прясна риба с килограми по всяко време на годината

Днес заведението към емблематичния крайморски обект отново отваря врати.

На 1-ви март „таляна“, както го наричат рибарите, открива сезона на прясната цаца, попчета, кефал, карагьоз, калкан, минокоп, морска лястовица, спари и изобщо цялата палитра от любимите ни черноморски риби.

На пръв поглед, ранното отваряне на сезонен обект, може да се вижда странно на мнозина, но от Далян „Чайка“ обясниха решението си:

„Самият далян работи целогодишно. През последния месец, докато освежавахме и ремонтирахме заведението, непрекъснато пристигаха хора, които питаха дали работим.

Върнали сме повече от 60 човека за тази седмица, това е и причината да преместим датата за отваряне на 1-ви март“, издадоха тайната от кухнята.

Освен с винаги прясната и разнообразната черноморска риба, далян „Чайка“ очарова посетителите и с идиличната си атмосфера.

Необятната морска шир, спокойствието и уединената локация привличат като с магнит всички, които жадуват да избягат от забързаното си ежедневие.

Трудно е да се каже кое доставя по-голямо удоволствие на гостите райското кътче в непосредствена близост до морето или вкусната морска храна. Навярно съчетанието и на двете наслади превръщат в събитие посещението на далян „Чайка“.

Всяка година хиляди хора от цялата страна и не малко чужденци идват, за да попият от романтиката и спокойствието на това магнетично място. Сред редовните посетители са и артистите от кино хита „Оркестър без име“. 

Мария Кавърджикова и Георги Мамалев са чести гости и всяко лято, поне по веднъж, се завърнат отново на една от любимите си снимачни площадки.

Мария Кавърджикова е чест гост на далян "Чайка" и с удоволствие позира за нимка с посетителите на заведението

Адресът на Далян „Чайка“ е ул. Виа Понтика 112 Созопол. Резервации вече се приемат на 087 618 7788.