В сърцето на област Хадрамаут в Йемен има едно невероятно място, където група небостъргачи, направени от кал се извисяват насред пустинята, като демонстрация на способността на човечеството да се адаптира и към най-неблагоприятната околна среда, разказва „Нешънъл Джиографик“ (National Geographic).

На ръба на голата и просторна пустиня, известният като Празния квартал, град Шибам от XVI в. е един от най-старите градове в света, който има вертикална конструкция.

Някога е бил спирка по пътя на подправките и тамяна, а през 1930 г. британската изследователка Фрея Старк го нарича „Манхатън на пустинята“.

Всеки аспект от дизайна на Шибам е стратегически. Заобиколен от река Уади Хадрамаут, той е създаден на възвишение, което да го предпазва от наводнения, но е достатъчно близо до източника на вода. Градът е построен зад крепостна стена – защитна конструкция срещу набезите на бедуини, и предлага много високи точки, които позволяват приближаването на врагове да не остане незабелязано.

Високите кирпичени сгради, които достигат до седем етажа, са построени от плодородната почва около града. Със смес от почва, сено и вода се оформяли тухли, които се оставяли да съхнат на слънце в продължение на дни.

Приземните етажи без прозорци се използвали за животни и за съхранение на зърно, а най-горните обикновено служели като комунални етажи за социални контакти.

Съединителните мостове и врати между отделните сгради са предвидливи средства за бързо бягство

– още една от впечатляващите отбранителни функции на града.

Сградите са постоянно застрашени от вятъра, дъжда и ерозията и непрекъснато се нуждаят от ремонт. През 2008 г. тропически циклон наводнява Шибам и уврежда няколко сгради, заплашвайки да срине небостъргачите от кал.

View image on TwitterView image on Twitter
View image on Twitter

View image on Twitter

Освен това градът е под заплахи и от човешките действия. През 2015 г. Шибам е включен в списъка на застрашеното световно наследство, когато избухва гражданската война в Йемен. Историческите сгради пострадаха сериозно след тежък атентат в столицата Сана и остават изложени на риск от въоръжен конфликт.