Омайният глас на Сусана Бака, нейните афро-перуански приказки и прекрасната й група, състояща се от двама перкусионисти – Хуан Котито Медрано и Уго Браво, китариста Сергио Валдеос и басиста Давид Пинто, ще стоплят отново зала България на 24 май.
Преди две години Сусана Бака прегърна с гласа си събралите се в зала България слушатели и внесе светлина и радост сърцата им. Двата последователни концерта на афро-перуанската вълшебница оставиха топъл спомен в душите на присъствалите. Нейната музика накара хората да празнуват, да танцуват, да се радват и да поплачат дори. Развълнувана от върховното духовно общение между нея, музикантите и публиката Сусана Бака сподели, че концертите й тук са носели особено силен заряд, чувство, че сякаш се пренася в друго духовно измерение благодарение на общението й с публиката.

И обеща да се върне.

Сега Сусана Бака ще дойде, за да престави новия си албум, който включва неповторимите й интерпретации на 6 поеми. Това са стихове, които са развълнували бунтарския й дух и са я накарали да пожелае да ги изпее. Стиховете на Федерико Гарсия Лорка, Алберто Бенавидес и Чабука Гранда, нейната велика предшественичка, оживяват емоционално в аранжиментите на Сусана Бака и Серхио Валдеос. Това е поетичното откровение на Сусана, което тя ще предаде на всеки един от нас на 24 май от сцената на зала България.
Концертите й имат своето очарование и всеки е различен – малък празник, защото Сусана Бака пее за всеки един от публиката поотделно, гледа хората в очите и им нашепва своите истории, които започват в крайбрежния квартал Чорийос, където в неделните дни баща й хващал китарата, майка й започвала да танцува и пее, а Сусана зарязвала игрите навън с другите деца и притихвала в ъгъла, унесена в музиката. Всяка минута, прекарана със Сусана Бака е ценна и човек я помни доживот.
Сусана Бака неусетно, скромно и тихо влиза в душата на всекиго и я стопля със своите песни. Силните чувства напират още с първата изпята от Сусана нота, та докрая.
Изящна, нежна, деликанта и преди всичко естествена и непринудена, тя увлича емоционално хората и ни кара да се почувстваме щастливи, че споделяме радостта й – от песента, от живота, от любовта и дори от мъката, която съпътства останалото.
Сусана Бака има осем албума зад гърба си, като четири от тях са записани за Luaka Bop – Susana Baca, Eco de sombras, Espiritu Vivo и Travesias. Настоящият Seis Poemas също предстои да бъде издаден от лейбъла на Дейвид Бърн.
Успехът и концертните й изяви в чужбина разширяват кръгозора й, но не променят виждането й за света. Тя е доволна от това, което прави и е напълно осъществена в своята среда – автентичност и непринуденост, която трудно можеш да намериш в съвременния свят.
Концертът на Сусана Бака е организиран от Джаз +, а билети се предлагат на касата в зала “България”, в Дюкян Меломан - meloman-bg.com, супермаркети “Пикадили” и в разпространителската мрежа на ticketplus.bg. Цените на билетите са 30, 40, 50 лв. /БЛИЦ