Тази събота, 21 март историческото предаване "Операция Слава" по бТВ е посветено на Дравската епопея - най-голямото сражение по време на Втората световна война, което е било на територията на днешна Унгария. Тогава срещу Първа българска армия започва германската операция, наречена "Горски дявол".
В тази битка 6000 оръдия и минохвъргачки откриват огън срещу армията ни, 1354 българи загиват, а 3895 са ранени и осакатени. Германската войска губи битката.

Гости в студиото няма да бъдат историци, а хора, които са се сражавали при Драва - командирът на танкова рота поручик Евлоги Райчев и артилеристът поручик Владимир Матев. Двамата са едни от последните оцелели офицери  от Царския корпус на Българската армия, кавалери на "За храброст". Ще бъдат показани автентични предмети от сраженията - знаме с изрязани вензели и автомат. Зрителите ще могат да видят и автентични кадри от битките; видео от 1944 г., в което са заснети бомбардировките над София; рядко излъчвани кадри от еуфорията на обединението, в които през 1941 г. тогавашният министър-председател на България  Богдан Филов обявява обединението  на българските земи от Дунав до Бяло Море и от Охрид до Черно Море; кадри, в които български войски влизат в Охрид и Скопие, както и цар Борис ІІІ в Скопие.

Рубриката "Забравени герои" ще представи героизма на полковник Владимир Серафимов. През Балканската война той, начело на 21-ви средногорски полк, освобождава Централните Родопи като удържа натиска на силни османски части.

В края на предаването  ще прозвучи тъжната и епична песен "Беломорие" на народната певица Любка Рондова. Тя ще гостува в студиото, за да разкаже за земята, която завинаги остава извън нашите предели след Втората световна война - Беломорието. Самата Рондова е бежанка и е направила много за опазването на българския фолклор от този край. /БЛИЦ