С пловдивско нашествие на групите „Defender” и „Little Big Band” бе дадено началото на рок фестивала „Балканска рок зона” пред над 1000 верни фенове на „тежката музика” на площад „Велбъжд” в Кюстендил. Входът е свободен за всички дни до края на фестивала в неделя.
Първи на уникалната сцена, построена за мегаконцерта на легендарния вокалист на “Deep Purple” и „Black Sabbath” Глен Хюз, който с гига си от 20:00 часа в неделя ще закрие „Балканска рок зона”, с малко закъснение имаха честта да излязат хеви-метълите от „Defender”. Младите пловдивчани представиха две авторски парчета, които ще влязат в новия им албум, който се очаква да излезе съвсем скоро, както и редица метъл химни на всепризнати от всеки рокаджия легендарни групи като “Judas Priest” (Touch of Evil и Breaking the Low), Helloween (If I Could Fly), Iron Maiden (Be Quick or Be Dead и Fear of the Dark) и “Deep Purple” (Perfect Strangers). Феновете наистина останаха доста приятно изненадани, като всеобщото мнение бе, че до голяма степен кавърите звучат едно към едно с оригиналните изпълнения на тези легендарни парчета.

След „Defender” на площад „Велбъжд” заби още една пловдивска група в лицето на „Little Big Band”, загрявала „Gary Moore” и редица други величия на редовните рок фестове в Каварна. Сега в Кюстендил по-опитните пловдивчани заложиха предимно на свои авторски композиции, на които се изкефиха максимално малко по-старите фенове на хард рока.

Краят на първия ден от „Балканска рок зона” бе сложен със съвместно изпълнение на „Defender” и „Little Big Band”. Двете групи закриха участието си на фестивала подобаващо с вечния химн на “Deep Purple”, с който всички начинаещи китаристи започват да се учат, а именно легендарната “Smoke on the Water”, която се очаква да бъде чута и в изпълнение и на Глен Хюз в неделя.

Днес на деня на Европа – 9 Май, празникът за рок феновете продължава с изявата на още една българска група (Ivory Twilight), като ще свирят и представители на Румъния (Highlight Kenosis) и Македония (Dedicated for life). Очаква се в края на концерта на сцената да излезе и самият Глен Хюз, който да поздрави присъстващите фенове и да ги покани на своя мегаконцерт.

Името ”Балканска рок зона” е свързано с географското място на провеждането на фестивала, а именно град Кюстендил, намиращ се на две граници, символично място за интеркултурен обмен. Датите на фестивала са избрани не случайно, тъй като 9 май е денят на Европа, ден в който можем да си пожелаем едно по-добро европейско бъдеще за балканския регион, както и интеграция на целия регион в европейското семейство.

Фестивалът е част от инициативата на кмета на Кюстендил Петър Паунов ”Зона 50 без визи”, която предполага преминаването и престоя на сръбски и македонски граждани без визи на територията на Република България в рамките на 50 километрова зона. В рамките на тази инициатива в Кюстендил концерти вече изнесоха легендарните групи от бивша Югославия „Bjelo Dugme” и „Srebrni Krila”.

Всички приятели на „тежката музика” са поканени на площад „Велбъжд” в Кюстендил, където освен, че ще преживеят уникални емоции, ще могат да утолят жаждата си с толкова количество бира, колкото преценят, че е добре.
Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ