По случай своя 10-ти юбилей Фондация за изкуство „Стоян Камбарев“ отправи смело предизвикателство към младите кинотворци - нова Награда за кино 355.

3-ма
млади кинорежисьори, избрани от международно професионално жури, трябва да заснемат и да предадат 5- минутен игрален филм само за 5 дни. На тримата финалисти, Фондацията ще осигури 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studios, с възможност за ползване на всички декори, снимачна техника, осветление, звук, реквизит и гардероб.
 

В заглавието на филма трябва да присъства числото “10”, което да се вплете в сюжета, при пълна свобода на тема и жанр.
 
Победителят ще получи специална статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от партньорите на Фондацията NOVA Film, UFO Studios и ARS Digital Studio. Първият носител на Награда за кино 355 ще бъде избран интерактивно от публиката на живо по време на Церемонията за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2019 на 17-ти април в Балната зала на Военния клуб.
 
Забележителното 9- членно международно жури, което ще селектира финалистите, е съставено от  известни продуценти, сценаристи и режисьори от Холивуд, Великобритания и България. Всеки един, освен член на журито, е и партньор на Фондация “Стоян Камбарев”, чрез компанията, която представлява. Идеята е опитните и успешни творци от кино бизнесa да подкрепят младите филмейкъри в реализацията на техните бъдещи филми, а не просто да раздават чекове и статуетки.
 
Един от първите иноватори, използващи компютърни платформи за дигитални спецефекти в киното, Фил Рот, ще е председател на журито. Заедно с партньора си Джеф Бийч (също част от журито) създават UFO Film and TV Studios и продуцират над 100 игрални и ТВ филма, за Universal, Warner Brothers, Sony, Paramount, Columbia-Tri-Star. Преди години Бийч основава Franchise films - първата лидерска независима продуцентска компания лицензодател в света. За Фондация “Стоян Камбарев” е привилегия, че Фил и Джеф са сред най-верните й партньори през годините, като са подкрепили всички млади кинаджии, номинирани за наградата за полет в изкуството.


Това прави и още един член на журито- топ операторът  и продуцент Иван Тонев, член на УС на Фондацията.  Компанията му Ars Digital Studio, през годините е предоставяла безвъзмезднo постпродукционни услуги на младите филмейкъри, като това сътрудничество продължава и сега за новата Награда за кино 355.
 

Том Витале, който е сред най- успешните световни дистрибутури и продуценти на филми, вицепрезидент на SyFy и Universal Network Television в продължение на много години също се присъединява към елитната компания на оценяващите.
 

Хитовият холивудски режисьор и сценарист Дон Майкъл Пол,   работил за MGM и всички други големи студия, а през последните 11 години е един от най- плодотворните режисьори за  1440 UNIVERSAL, също ще селектира младите кинаджии.
 

С голямо желание на поканата да бъде част от журито откликна и Марк Самърс - един от  най-утвърдените международни кастинг директори. Самият той е с огромна популярност и представлява някои от водещите хореографи, актьори и танцьори в света. През 2010 г. Самърс става Почетен член на LIPA, представен лично от сър Пол МакКартни.
 

Българските представители в журито ще бъдат още 3-ма продуценти, доказани професионалисти всеки в областта си:  Уважаваният сценарист Проф д-р. Станислав Семерджиев - ректор на НАТФИЗ и изпълнителен директор на Aсоциация на Световните Филмови Университети (CILECT ).
Нежното присъствие е отредено на очарователните  Валерия Стойкова  от Matchpoint Production - много продуктивен млад филмейкър, продуцирал над 30 игрални филма, преди да се насочи към рекламния бизнес, в който е сред водещите в пазара. Деси Тенекеджиева се присъединява към журито не само в качеството си на Председател на УС на Фондацията, а преди всичко като продуцент , осъществил повече от 90 проекта за международния и български пазар в  областта на киното, телевизията, реклaмата и музиката чрез компаниите си NOVA Film и MOON FOX (базирана в Лондон). 


 

С активна работа и селекция от всички точки на света, журито ще търси млади режисьори между 18 и 30 години с висока мотивация, желание и преди всичко страст за кино. Критериите за оценяване ще са на база на качество и яснота на синопсиса, оригиналност на съдържанието, креативност в използването на числото „10“ в сюжета. Умението за фокусиране на  вниманието с видео режисьорската експликация за 60 секунди ще бъде с голяма тежест за крайното решение в избора на финалисти.
 
Кандидатури за Награда за кино 555 се приемат в рамките на един месец от 15.02.2019 до 15.03.2019 г. на сайта на Фондацията www.kambarev.org, където са и всички условия и подробности за конкурса.