Безспорно Кали не се вписва в стереотипите за една фолкпевица. Тя борави с богат речник, непрекъснато се обогатява с нови книги, езикови курсове, а наскоро дори стана магистър. На този етап обаче изкарва парите си единствено чрез музика, и то комерсиална, защото масовият потребител това иска. Устата е, което й носи често негативи от страна на колежките. Майка е на три деца, но паралелно вече толкова години е сред хитовите имена в бранша. Преди броени дни пусна поредния си проект – „Имаш ден” ( кавър на гръцкия хит „Калимера олимера”), в който участие взе един от малкото й приятели в попфолка – Азис. Говорим си с нея и за Илиян, с когото се сближиха напоследък и пуснаха дори дуетно парче. Ето какво разказа Кали за читателите на „ШОУ”:
- Кали, в какъв контекст използваш думата „мафия” в едноименния си проект? Появиха се писания, че възраждаш мутренското време... 
- В преносен смисъл към компания - организирана група младежи, която ходи по заведенията с цел забавление. 

Аз не възраждам никаква мафия. Но когато се касае за порядките и обичаите, които тя има - организираните събирания, може ли някой да опровергае, че са най-добрите. Изобщо не визирам мутренски времена, когато са се събирали някаква група хора, написали са се, били са се и са трошали. Това също е мит и аз мога да го кажа чистосърдечно, защото съм пяла в ресторанти на т.нар. мафиоти. Искам да ти кажа, че по-хубав начин на живот от техния няма. Пият, хапват, смеят се, щедри са към артистите – говоря за отношение и за бакшиши. Но не това имам предвид в песента, а компания приятели, които са съмишленици в изповядването на някакъв житейски морал като вид забавление. 

- Как се спря на Илиян за дуетен партньор и как се стигна до идеята той да заснеме неговите кадри на о. Бали? 
- Наложи се той да снима в Бали, защото си имаше организирана почивка. Там той има и собствен дом. Всяка година ходи, защото се чувства духовно обвързан с това място. По време на снимките не беше в България и се наложи да ни изпрати кадри оттам. 
Илиян е великолепен и като дуетен партньор, и като приятел. Много сме близки, той може да го потвърди. Изключително удоволствие е да споделяме както дуетите си, така и вечери, когато излизаме с приятели, както и проблеми, които си остават между нас. 


С Джена, Емилия и Борис Дали зад кулисите на концерт на „Пайнер” 


- В клипа те виждаме да разглеждаш профили и да харесваш снимки на колежки, сред които Галена и Джена... Но пък феновете забелязаха, че си подминала Преслава... 
- Когато прочетох коментарите, бях доста изненадана – лайкнала съм един, пък друг не. Изрично прегледах клипа, за да видя дали това наистина е така. Нищо не е направено умишлено. Нали се сещаш, че сцената е снимана 1000 пъти и режисьорът е избирал кадрите. Озадачих се феновете какво чудо са. Страшно е, под вола теле търсят Харесвам и Преслава, и Галена. Чиста случайност е, че едната съм я лайкнала, а другата съм я подминала в кадрите в „Мафия”. 

- Непрекъснато се дъвче темата – Галена или Преслава е по-добра? 
- И двете са много добри. Преслава е изключително харизматична, много е сладка като муцунка, хората много я обичат и през годините е направила доста силни песни. Ненапразно стои на върха. От 25 години съм певица и се убедих, че за да се задържиш, трябва да правиш продукция, която отговаря на актуалния вкус на хората. Няма как да бъде упрекната, че не прави нещо. Но също така не може да бъде отречено в пъти по-силното присъствие на Галена на сцената във всеки един аспект. Не спрямо Преслава, а спрямо всички нас. Толкова много я харесвам, защото работи на световно ниво. Хамелеон е, изключително красива, различна всеки път и няма как да го отречем. Не мога да заема страна по този казус, но не мога да отрека, че Галена е с няколко крачки напред през последните години като актуалност и активност. Това е мое мнение и не го налагам на обществото. Всеки има право да избира кой да харесва повече от другия. Това е привилегия на заклетите фенове на изпълнителите. Тези, които най-много харесват мен, за тях пък няма Галена и Преслава. За тези, които харесват най-много Теди Александрова, за тях пък няма никоя друга. Това да се мери коя е по-по- от другите е при върлите фенове, както е и при футболните отбори. 

- А дали пък отмяната на годишните награди не влияе зле на гилдията...?
- Идеално ми дойде на мен, изключително доволна съм от тази ситуация. Това беше един излишен разход, който вкарваше във война изпълнителите в една изкуствена среда. За мен оценката на това какви сме ние и какво вършим, е свързана с броя на участията, които имаме. Оттам насетне всичко е мижи да те лажем. Тези награди принципно не са ми по вкуса – толкова много категории, ужасно нещо. Тук трябва едно целогодишно гласуване да си тече, абсолютно реално, и накрая на годината да бъде отчетен вотът на една гала вечеря и да се раздадат наградите. Не знам, за мен е много тъпанарско цялото това нещо. 


Горда майка на трима синове

- Може би защото си певица с голям стаж, претръпнала си вече от получаването на награди, но при младите звезди това дава стимул... 
- Какво ще постигнат с тези статуетки. Какво ще им донесе наградата за певица на годината?! За тази статуетка трябват съвкупност от качества. Като за начало участията на изпълнителите трябват да преминават изцяло на живо и да се пее на живи инструменти. Собствениците на заведения трябва да спрат да канят изпълнители, които пеят на плейбек. Като си изморен и нямаш глас, не ходиш на участие, почиваш. Азис е един достоен пример как трябва да се случват нещата. Защо не и аз, която ходя по участия с два живи инструмента?! Оттам трябва да се направи една асоциация между собствениците на заведения, да се регламентират участията. Не може в един ден пет изпълнители да се бият в Студентски град! Това е нелоялна конкуренция и тогава никой няма пари. По този начин не може да се създава изкуство. Освен това от отчисленията от канала в youtube всеки изпълнител трябва да си получава процента печалба от продукта. Така ще бъде по-амбициран да прави по-хубава продукция, която да бъде гледана повече и да печелиш пари. Много са нещата, мога да напиша книга как трябва да се случват нещата в попфолка. През годините се възпита един лош вкус у потребителя и при целия този фалш не виждам драма от отсъствието на музикални награди. Перфектно! Иначе ти отиват едни 300-400 лв. за грим, коса и евтин тоалет. Казвала съм го хиляди пъти – не се показвай на голямата сцена, ако няма какво да й дадеш. 

- Вярно ли е, че много от колежките те търсят в качеството ти на психоаналитик? 
- Не, няма такова нещо, това са слухове. Събирали сме се няколко пъти с Емануела и сме споделяли преживявания относно мъжете. Това е. 

- В България психологията наистина е криворазбрана. Хората смятат, че трябва да имаш психични проблеми, за да посетиш кабинет на такъв специалист...
- Не го разбират. Вече втора година уча испански език в института „Сервантес” и съм на едно професионално владеене на езика. По този начин мога да намеря реализация, ако някои чужди инвеститори в страната си търсят трудово-организационни психолози. Влаеейки още един език, съм с по-голямо предимство и бих могла да намеря приложение на знанията си. 
Освен това не смятам, че трябва да пропилявам живота си,пиеейки кафета по паркове и ровейки се в сайтове за дрехи. В пъти по-интересно ми е да знам, речникът ми да е добре оформен и да мога да се изказвам правилно. Понякога дори затруднявам хората с разсъжденията си... 

- Страниш от стереотипа за попфолкпевица, но пък често попадаш в такива рамки и отнасяш несправедливи квалификации...
- Дала съм си сметка, че работата ми е да съм попфолк певица и да пея нощно време, както и да флиртувам с клиентите. И заради това са ме наричали к*рва, тъпа и каква ли не. Платила съм я тази цена и това не ме притеснява. Изключително много се забавлявам, когато попадна в среда от хора, които имат себе си за интелектуалци и останат поразени от мен. 


С Влади са повече от щастливи 

- Преди известно време пусна видео в социалните мрежи, в което си без грим и обляна в сълзи. Какво провокира тази твоя реакция? В момент на слабост ли го направи? 
- Никакъв момент на слабост. Контрастите във фейсбук - от снимки на хора, умиращи от глад и апели за помощ на болни деца до снимки на хора, които харчат същите пари, необходими за животоспасяваща операция, за екзотични дестинации. Всеки има право да живее живота си както иска. Но повечето хора си мислят, че ние популярните артисти непрекъснато сме в състояние на превъзбуда, на екзалтираност, колко сме щастливи и къде пътуваме. Това не е точно така, защото и ние имаме своите трудни моменти. Просто не искаме да го заявим и създаваме един изкуствен образ на фалшиви и гримирани хора, които не се интересуват от нещастието на другите. В много случаи сме по-нещастни от тези хора. 

- Даваш вид на силна жена, но позволяваш ли си понякога да поплачеш? 
- Често плача, не го крия. Плача и от хубави неща, защото сълзите не са символ само на нещастие. Често плача от радост, но често си имам и моите проблеми. Не бих казала, че съм силна жена, дори напротив. Просто съм организирана, справям се с много неща наведнъж и в очите на хората изглежда някаква сила. Пък може и да е така...

- А ако половинката ти се разплаче, какво ще предприемеш – ще му се присмееш ли или ще се опиташ да го успокоиш?
- Мъжете трябва да си плачат, но трябва да могат да вършат и много други работи. Това е човек, защо да не плаче?! Би трябвало да искам да подкрепя човека до мен в такава ситуация. Досега не ми се е случвало, моите мъже и деца не са ревали. 

Ако можех да си докарвам пари от психология...

„Аз съм завършила трудово-организационна психология, доста различно перо от клинична и приложна психология. За съжаление в България това няма поприще. Иначе с удоволствие бих заела място на психолог, бих изпълнявала с удоволствие задълженията и ще върша чудесна общественополезна дейност. Тогава бих развивала певческата си кариера в съвсем друг аспект. Ако можех да си докарвам пари от психологията, което е доходоносно в чужбина, бих започнала да правя етно музика. Бих се ориентирала и към фестивала на изкуствата в Кан. Защо пък не?! Аз имам потенциала като певица, просто нямам възможността да го правя. Българинът не се храни от изкуство, а от комерс. В този ред на мисли не мога да правя изкуство. Единственият начин, по който си изкарвам парите към този момент, е музика”, категорична е топзвездата на „Пайнер”. 


Интервю на Красимир Красимиров 

ОЩЕ ИНТЕРВЮТА С ИЗВЕСТНИТЕ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА "ШОУ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА