Бивш фотомодел от Полша обвини холивудския продуцент Харви Уайнстийн, че се е опитал насила да я накара да правят секс, когато е била едва на 16 години, става ясно от документите по обвинението, цитирани от „Ню Йорк поуст“.
 
Жената, чието име не се съобщава, се е обърнала към съда в нюйоркския район Манхатън. Тя твърди, че се е запознала с Уайнстийн на парти в Ню Йорк през 2002 година, когато била 16-годишна.
 
Продуцентът предложил на момичето, което искало да стане актриса, да се срещнат след няколко дни на работен обяд. Но вместо това я отвел в апартамента си в Ню Йорк.
 
„Уайнстийн не си губил времето и веднага агресивно и заплашително започнал да иска секс“, се казва в документите. Той казал на момичето, че ако иска да бъде актриса, трябва да изпълнява перверзните му желания.
 
„Уайнстийн заплашвал и притискал Джейн Доу (съдебен псевдоним на жертвата), казвайки, че той е „създал“ кариерите на Пенелопе Круз и Гуинет Полтроу и че никоя от тях нямало да може да работи без него. След това той си свалил бельото и със сила я държал като в същото време взел ръката ѝ и я накарал да докосва и масажира пениса му“, пише още в документите.
 
Тийнейджърката се съпротивлявала и му отказала, което вбесило продуцента, но той все пак я оставил да си замине, се казва в съдебните документи.
 
След това Уайнстийн в продължение на 10 години се опитвал да постигне близост с нея и дори ѝ дал да се снима в епизодична роля в един от неговите проекти. Но продуцентът не успял да я накара да спи с него.
 
През 2008 година след дълга среща в офис на Уайнстийн за уреждане на неин ангажимент като модел в агенция „Мерилин“, Уайнстийн видял Кристина Агилера по телевизията и казал: „Уау, наистина искам да ч*кам тази п**ка“, след това си разкопчал панталоните и започнал да си пипа пениса“, пише в документите. Моделката избягала от стаята.
 
По-късно, обаче, тя продължила да обсъжда кариерата си с него, опитвайки се да влезе в новия му проект. „Уайнстийн направил така, че тя никога да не получи работа“, защото отказвала да скочи в леглото с него, твърди самата полякиня. Тормозът и домогванията ѝ докарали депресия и влошили още повече анорексията ѝ, се казва в обвинението.
 
Тя е десетата жертва, добавена към общото обвинение срещу мастития продуцент и собственик на компаниите „Уайнстийн къмпани“ и „Мирамакс“.
 
Адвокатът на Уайнстийн Бен Брафман определи обвиненията като изфабрикувани и несъответстващи на действителността.

Превод и редакция: БЛИЦ