Когато актьорът Хоакин Финикс приема ролята на Исус във филма „Мария Магдалена“, той прави много неща, които се очакват от него – пуска си дълга коса, тренира изразителен втренчен поглед и дори медитира на върха на планина. Това, което никой не очаква обаче е негово изказване за едно от чудесата на Исус Христос.
 
В началото на филма, който вече тръгна по кината в САЩ, по сценарий Исус изцерява сляпа жена, като търка кал в очите ѝ (в Библията е мъж)/
 
„Знаех за тази сцена от Библията, но предполагам, че никога не съм се замислял за нея“, казва Финикс в интервю за Си Ен Ен.
 
„Когато стигнах дотам, си помислих: „Няма да търкам кал в очите ѝ. Кой ма*ка му би направил това? Няма никакъв смисъл. Това е ужасен начин да прогледнеш“, добавя той.
 
Библията не обяснява защо Исус използва точно кал или глина, за да излекува слепотата. Според някои експерти това е често срещана практика сред лечителите по това време.
 
В „Мария Магдалена“ Финикс решил да импровизира, като облизал палеца си (по който нямало кал) и нежно да разтърка очите на жената.
 
„Това ми подейства освобождаващо, по някакъв начин, да открия кое е правилното в този момент. Този момент се отнася толкова силно за истинското чудо. За някого, който е бил изоставен от обществото и най-накрая проглежда, приет и окуражен да се присъедини към една по-голяма общност. За мен това е чудо. Има нещо дълбоко красиво в това усещане“, споделя актьорът.
 
Това е и същината на „Мария Магдалена“ – филм, който е с претенция за историческа достоверност, но чиито емоционални и интелектуални теми са напълно съвременни. Ролята на Мария Магдалена се играе от Руни Мара.

Превод и редакция: БЛИЦ