COVID-19 изправи пред изпитание изкуството у нас. То първо затвори врати и последно ще отвори. Артистите останаха без работа и без препитание, но не мрънкат.

Какво е да си артист по време на пандемия разказа председателят на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев.

„Десети ден на карантина, вече съм номиниран за изгонване от къщата. Здрави сме, добре сме, всеки със своите си занимания и на своето си легло. Като знам колко пълни хладилници има – чудя се на кого да отида на гости“, пошегува се Мутафчиев пред bTV.

Той заяви, че му е приятно да си стои вкъщи, но му тежи социалната изолация. 
„Не ме плаши тази ситуация, но ми създава дискомфорт, защото хората, които се занимаваме с театър – се храним с аплодисментите и погледите на публиката“, добави артистът.

Актьорът посочи, че се възхищава на инициативата за онлайн постановки и призова още театри да се включат. „По този начин показваме на публиката, че сме живи и да ни очаква да избухнем пред тях. Първи спряхме и последни ще започнем, защото хората ще ги е страх да бъдат в закрити пространства. Връщането ще бъде като захранване след диета – поетапно“, посочи Мутафчиев. 

Председателят на Съюза на артистите коментира, че ситуацията е най-трудна за актьорите, които се самоосигуряват и тези на граждански договори. По думите му те не могат да отидат на Борсата по труда. 

„Направихме предложение към социалното министерство, Деница Сачева ми се обади, за да попита как да намерим изход от ситуацията. Обсъдихме колегите, които са членове на Съюза на артистите да им се отпусне помощ равна на минималната работна заплата“, уточни той.