Повече от 20 посланици са дали заявка, че ще присъстват на първия авторски симфоничен концерт на композитора Кирил Икономов. Той ще се състои в сряда, 18 март, от 19 ч. в зала “България”.Рециталът се очаква да бъде най-зрелищният и представителен за сезона на филхармонията, като на него ще бъдат много известни личности, сред които влиятелни политици и бизнесмени, известни изпълнители и музиканти.

Пиесите на Кирил Икономов на основата на класическата музика ще бъдат представени от Софийска филхармония с диригент Кирил Ламбов. Маестрото е поканил няколко солисти, като оперните певци Марио Николов (тенор) и Зорница Дамянова (сопрано) – звезди на Музикалния театър “Стефан Македонски”, и инструменталистите: Кирил Македонски – тромпет, Минко Ламбов – пиано и доц. Влайо Влаев – тенор саксофон. Специален гост в програмата е съпругата на маестрото – обичаната естрадна певица Мая Нешкова. В ролята на водещи ще са Соня Дюлгерова и Мирослав Миндов, а консултант на проекта “За да има живот” е проф. Емил Янев. Приходите от концерта ще бъдат дарени благотворително на фондация “Утре за всеки”.

Кирил Икономов е роден в село Мосомище, Гоце Делчевско. Прозорецът към музиката му отваря неговата майка Дафинка. Баща му Иван Икономов от малък пее в църковния хор. Завършва музикалното си образование в София. Академичната подготовка не му е достатъчна – учи тромпет при Русан Атев, проф. Карпаров и проф. Карел Стари. Специализира хорово дирижиране при проф. Лилия Гюлева и оркестрово дирижиране при проф. Емил Янев. Минава през Музикалния театър “Стефан Македонски”, нощните барове на София и оркестър “Обектив” към Концертна дирекция. Жанровото му професионално ориентиране го отвежда в Биг бенда на Софийския цирк – “Оптимисти”, под диригентството на Дарко Секеларев и Гого Бакърджиев. След 3-годишна школа (за която той самият казва, че циркът е била най-голямата му жива академия) основава оркестър “Благоевград” през 1978 г. С него работи 20 години. Солисти в неговия оркестър са били Емил Димитров, Йорданка Христова, Мустафа Чаушев, Христо Кидиков, Доника Венкова и много други звезди на българската естрада. От основаването на оркестъра неизменен солист е Мая Нешкова. Упоритата му работа на фолклорна основа създава хитове и тандемът Мая Нешкова и Кирил Икономов става емблема за попмузика с национално звучене. „Конче вихрогонче”, „Слънчева обич”, „Китка за обич”, „Щастие с пари не се купува”, „Храмът”, „Честит рожден ден” се утвърждават като златни хитове в бъларската попкултура. Многохилядни тиражи на неговата авторска музика – 6 албума, между които един двоен и един троен, и десетки сингли, излизат на пазара. Има над 4000 концерта изнесени в България и чужбина, голяма част от които са в най-престижните зали и стадиони на страната.Носител на „Гран при” Улан Батор 1987 г. за най-добър гост диригент при конкуренция от 18 държави и 22 изпълнители, а Мая Нешкова взема „Гран при” за изпълнение по негова музика. „Гран при” Филиграни 2006 г. за песен и „Гран при” за цялостно творчество - Македония. Юбилейният му концерт през 2005 г. предизвиква  изключителен интерес от всички телевизии в България (излъчен е над 100 пъти). А песента за неговата майка, проектите „Опълченци” и „Генералите също плачат” излизат от рамките на страната. Виден общественик и общински съветник в Благоевград, през 1991 г. със съпругата си построяват църквата „Успение Богородично” в местността Бачиново, Благоевград. По негова инициатива и съдействие се построява училище „Свети Климент Охридски” - Благоевград. Семейството му активно се включва в помощ на деца в неравностойно положение. Член на Настоятелството на Държавния музикален театър „Стефан Македонски”

Председател на настоятелството на Академия за телевизия, кино и интернет комуникации; Председател на Европейската агенция за защита на изпълнителски, авторски и продуцентски права; Член на Евразийската академия - Москва; Доктор на Института за социални и политически анализи. Носител на много международни награди и отличия, между които руския орден „Достойнство”.

В последните години проявява много сериозен интерес към киното и симфоничното представяне на своята музика, в следствие на което е и този концерт. Участва в проекти за филмова музика на много български и чужди изпълнители. На 29 април 2009 г. в зала 1 на НДК Мая Нешкова ще представи новата му поппродукция, а през новия сезон предстои премиерата на първата негова оперета “Пей, сърце” / БЛИЦ