"В затвор съм! Не мога да ходя! Краката ми са като в менгеме. Но съм жива, слава на Бога! Много е тъжно да си стар." Това откровение сподели месец преди да навърши 86 години легендарната изпълнителка Ирина Чмихова, цитирана от столичен ежедневник.
Само преди дни тръгнаха слуховете, че Ирина е много зле и е в болница.

"Направиха ми операции на сърцето. Оказа се, че двете клапи не ми работят! Сложиха ми изкуствена, другата я изчистиха. Сложиха ми и байпас. Сега пак се задъхвам, но няма да правя вече никакви операции, защото вече не ми разрешават лекарите на тези години. Имах коксартроза, смениха ми и двете тазобедрени стави. Не ходя много, трудно ми е без придружител. Всеки месец ми изследват кръвта, но съм жива, слава на Бога, и се надявам да не са ме забравили", сподели Чмихова.

С днешна дата завършилата актьорско майсторство в класа на проф. Кръстю Мирски певица, която изнесе над 1200 концерта у нас и в чужбина, изобщо не излиза от жилището си на петия етаж в жк "Дружба". Не може да седи права и гледа само телевизия.

"Самотата е убийствено нещо! Много ми липсва мъжът ми Любо, не се живее без него, той ми беше опората. Сега съм все сама. Имам дъщеря и син, внук, но просто няма как да са непрекъснато при мен, всеки си има работа", сподели певицата, чиято ежедневна радост е единствено телевизионната програма.

"Гледам постоянно в екрана. И да, радвам се, че Лили Иванова продължава да пее и има успехи. Но и много забележки имам към нея. Ако едно време се беше вслушала в съветите ми, щях да й помогна да изглади дефектите в пеенето си. Простих й, че ми "открадна" песента "Камино", надявам се и тя да ми е простила", обясни още Чмихова.

Жената, която първа подала ръка на примата на родната естрада, все пак не съжалява, че Лили е изпяла песента й.
"Случайно стана. В Кубрат на един мой концерт почнах да пея "Камино". Спрях за малко и на почивката дойде едно малко момиченце - Лили, а директорът на читалището обясни, че била новата ни звезда.

Надявала се да стане като мен. После я помолих да си остави адреса и че ще й изпратя песента, защото бързах. Тя сама я записа от втория ред на концерта ми. Без да знам, се явила с нея в "Концертна дирекция". Разбрах, че са я одобрили с моята песен. От тогава тя я пее, но не страдам от този факт", без капка завист споделя историята на "Камино" Чмихова.

По нейните думи все пак Лили била изключително музикална.

"Нямам представа дали знае нотите, защото никога не съм я изпитвала. За разлика от любимите ми ученици - Марги Хранова, Мими и Развигор, Етиен и др. Техните възможности ги знам. С тях поддържам връзка и много ме радват", каза Ирина.

За последно Чмихова и Лили се засекли в едно радио.

"Никога не сме имали общи интереси. Видяхме се, но с Данчето Христова съм по-близка, отколкото с Лили. Още в началото на нейната кариера Лидия Станчева от "Концертна дирекция" отговаряше за всички нас. Тя беше решила да лансира Лили. По-късно дори им стана кума с Ванчо Пеев. Именно тя ме помоли да взема Лили Иванова с мен на турне в Румъния... И тогава тя стана звезда", спомня си Чмихова.

86-годишната изпълнителка, която първа изпя шлагерите в българската естрада и превърна "кръчмарските" песнички в изкуство за концертна зала, се оплака, че от всичко най-много й липсва сцената. "Много ми се пее, а вече и гласът ми се загуби. Е, вярно е, че не искам да се предавам, но с всеки изминал ден по не ми се живее. Докато беше жив мъжът ми, много ми помагаше, дори излизахме понякога, ама сега...", тъжно казва Чмихова. Сега певицата преживява с минималната пенсия и с помощта на семейството.