След скандалите от миналата седмица покрай марката "Мис България", само преди дни замалко не избухна битка с мисис-ките. Благотворително събитие, посветено на каузата - профилактика срещу рака на маточната шийка, стана поводът за повдигането на скандал. В него бе замесено името на "Мисис Глоуб" 2004-та д-р Румяна Маринова.
Притежателката на марката "Мисис Глоуб" за България - Миглена Савова я обвини публично, че позьорства с благотворителност, а не е дала и една стотинка от джоба си с такава цел. Освен това се опитвала да я "дублира" като представител на марката за България с фалшив документ от титулярката на едноименната световна - д-р Трейси Кембъл. За американката Савова открито каза пред журналисти, че е мошеничка, която вече четири години мами държавата ни. Потърсихме г-жа Миглена Савова, за да обясни проблема в по-спокойна атмосфера - в офиса й.


- Г-жо Савова, какъв е проблемът?

- Не съм искала да правя скандали. Отидох на събитието с намерението да се срещна с Трейси Кембъл, понеже беше обявено, че ще дойде. От мен и сина ми тя се крие. И всъщност може би заради нас не дойде. Комуникираме си чрез адвокати. Не отговаря на писмата ни, не ни връща пари, които ни дължи. Същевременно не прекратява договора си с мен, а зад гърба ми с някакъв документ без печати прави Румяна Маринова свой представител за България. Т.е. Румяна провежда в момента кастинг, който е незаконен, защото правата ми върху марката не са прекратени. Ако в момента реша да направя "Мисис Глоуб" България, д-р Трейси Кембъл не може да ми каже "копче". Чувствам се гузна обаче заради това, че тази жена се подиграва с държавата ни. Аз я доведох у нас и я запознах с българската група жени-депутатки - Агаин, Юлиана Дончева и т.н. Аз я дундурках, когато беше тука през 2004-та. Дойде с екип от още 9 човека. Стояха 4 дни на мои разноски. Хотели, закуски, обеди, вечери, коли, шофьори - всичко платихме аз и синът ми - Сава Цеков. Трейси спа в президентския апартамент на Гранд хотел "София".

- Тогава именно, доколкото знам тя ви е направила свой представител за България, а тя държи световната марка "Мисис Глоуб"...

- То се оказа, че тя нищо не държи, ами май ще се окаже една измамничка. Аз направих проучване заради съдебните дела. Оказа се, че нейният конкурс "Мисис Глоуб" е регистриран на територията на Калифорния. Т.е. той е на щатско ниво, дори не е на федерално. След като се запознахме, аз й водех участнички. Аз изпратих на тоя конкурс Румяна. После Трейси Кембъл пристигна в България. Заведохме я в Дома за сираци "Иван Рилски". Там тя се разплака и ми каза пред журналистите: "Ето сега веднага сложи една табела на стаята на най-малките деца - "Мисис България Глоуб", аз ще изпратя пари да се закупят креватчета за тези деца". Това го каза пред всички журналисти - не е моя измислица. Няма и месец след това - през януари 2005-та й преведохме парите за Румяна Маринова като лице на марката. Директно ги преведоха от "Арома" - имаме документи. Съответно Трейси Кембъл трябваше да ми върне моя процент, който ми се полага като агенция-майка. Това е правило в целия свят. Около 5000 долара. С тях трябваше да се закупят креватчетата за децата от дома. Тя обаче не изпрати пари. Не ми изпрати дори фактура за получените пари, колкото и да настоявах. Защото аз не съм перачница - всичко се осчетоводява. През 2005-та вместо нас двамата със сина ми замина за Америка Ирина Папазова. Когато напомнила на Трейси за фактура, тя безпардонно й отговорила: "Ей, точно сега ми свършиха фактурите!.." -и нищо. След време заявих с едно писмо, съставено от адвокатите ни, че докато не си изчистим финансовите отношения, аз няма повече да пращам участници на нейния конкурс. До момента нито имам някакво писмо от нея, нито сме разтрогнали договора между нас. И междувременно разбираме, че Румяна Маринова е била оторизирана от нея за представител на марката за България. Румяна знае всичко и няма как да мине за заблудена. Само дето не си дава сметка, понеже е лаик, че Трейси я опълномощава с някакъв документ без печат. Вижте аз какво имам и какво има тя / показва документите - бел. а./. Отделно от това, искам да й кажа, че не може да се правят публични изяви без реално да се дава нещо. Нека да каже Румяна с колко пари от хонорарите си участва в някакво благотворително дело, а не само да си прави пиар. Тя например трябваше да ми дава и на мен по договор 40 % от участието си в различни благотворителни мероприятия. До този момент не ми е дала нито стотинка. Румяна да не забравя, че тя е световно неизвестната зъболекарка от село Камено и ако не беше станала "Мисис Глоуб", благодарение на мен, никой нямаше да я познава. Що се отнася до Трейси Кембъл, тя няма право да продължава да взима пари от държавата.

- Според вас мошеничка ли е Трейси Кембъл?

- Ами, за мен - да. Особено грозно постъпи с децата. Аз не мога да лъжа едни деца, осакатени от съдбата. Намерихме пари с Елеонора Манчева - даде ни ги застрахователно дружество "Армеец". Отидохме, купихме 35 креватчета, 120 долни чаршафа, олекотени завивки и т.н. Мога точен отчет да дам, защото за всичко има документи. Аз съм правила страшно много дарения. Сега преди Нова година ходихме в Широка лъка. Точно по празниците, когато всички празнуваха, ние пътувахме. И не сме си направили досега пиар от това. В момента търся гардеробчета за тези деца там. Знам болката на домовете. Понякога е нужно примерно да се подновят тоалетните чинии, вместо да се купуват дрешки.

- Извършила ли е все пак някаква благотворителност Трейси Кембъл за дома в "Лозенец"?

- Беше донесла дрешки за децата, които се оказа че е събрала благотворително от всички, които са участвали в конкурса "Мисис Глоуб". Писала писмо до участничките да изпратят по 200 долара. Смятайте за какви пари става дума от 70 участнички и колко от тази сума може да струват дрешките.


ДОСИЕ


Д-р Трейси Кембъл се води доктор по психология и организатор на Световния конкурс "Мисис Глоуб", който по традиция се провежда всяка година в САЩ. За първи път през 2004-та нашенката Румяна Маринова печели този конкурс. Тогава екип от организационния комитет, заедно с Трейси посещават страната ни и взимат участие в благотворителна акция "Коледа за децата". Трейси Кембъл твърди в интервюта в нашата преса, че е основател и на най-голямата благотворителна организация в САЩ - WIN, която се занимава с жени, пострадали от насилие и нуждаещи се от помощ. /БЛИЦ


Едно интервю на Еми Мариянска