Лили Иванова е родена през 1935 г. Това твърди известният музиколог Владимир Гаджев. На финала на своя статия, публикувана в електронното издание e-vestnik и посветена на “феномена Лили”, той цитира енциклопедия на забавната музика от 1975 г. В нея се твърди, че примата на българската естрада е дошла на бял свят през... 1935 г., а не както е записано в личната й карта – 1939 г.
Пълното название на справочника е:
“Taschenbuch der Kunste/Unterhaltungskunst A-Z”, Verlagsrechte bei Henschelverlag Kunst und Gesellschaft, Berlin 1975, Lizenz-Nr. 414.235/81/75. LSV-Nr. 8425”.
Гаджев цитира и казаното от “самодееца-имитатор на оперни певци” Марин Бончев, който в съавторство с покойната журналистка Ивайла Вълкова /първа съпруга на Петър Увалиев/ написва и издава първата официална биография на попиконата – “Нашата Лили” /1975 г./ По думите на музиколога Бончев разказвал, че покрай договори и хонорари около книгата е виждал паспорта на Лили Иванова с рождена дата 1938 г.
Покойната изпълнителка на латинопарчета Снежана Кратовска пък на няколко пъти е твърдяла пред репортери на  в. “Шоу”, че изпълнителката на “Детелини” е дошла на бял свят още през 1934 г. Нейната версия се потвърждава и от бившата шефка на бюро “Естрада” Лидия Станчева. Тя първа подава ръка на Лили Иванова, а малко по-късно заедно с мъжа си - зам.-началник на Второ главно управление на ДС, кумува на сватбата й с втория й законен избраник - музиканта Иван Пеев.
Според публикация в столичен таблоид обаче било “почти сигурно”, че бъдещата естрадна легенда е изплакала през 1936 г., тъй като репортери на въпросното издание го “чули с ушите си” от самата майка на Лили – Мария Нисовлиева. /БЛИЦ