Орхан Мурад е една от най-обичаните родни музикални звезди. Животът му обаче е далеч от холивудската звездност, а по-скоро наподобява на екшън-трилър, изпълнен с предателства, измами, разбито сърце и здраве. Куп перипетии и драми съпътстват изпълнителят на “Хиляди слънца”, който сам не може да види слънцето заради тежко заболяване на очите. Какво се случва с днешна дата с Орхан разказва самият той.
- Орхи, кaк се развива лечението ти? Има ли нещо ново, което можеш да ни кажеш? Ще пътуваш ли отново за клиниката на проф. Мулдашев?

- Бях при Мулдашев октомври. Прегледаха ме в клиниката – основно, за да уточнят диагнозата. Предложиха ми веднага операция на едното око, но я отложих за тая година, поради това, че след нея има тримесечен срок на възстановяване. Не исках да изпусна декемврийските си участия – глава на 4-членно семейство съм, нали ме разбирате? Записан съм за операция на седми септември тази година. Всъщност Мулдашев ме инжектира с течни алопланти и в двете очи. Заедно с това, почнах и с капки на същата основа и алопланти за пиене, да стопирам атрофията на зрителния си нерв. Това е засега.

- Следиш ли "Мюзик айдъл"? Мнението ти за журито, шоуто и участниците?

- Понякога попадам на "Мюзик айдъл". Това е един български  класически сеир – едни се унижават, а други ги унижават.  Съжалявам за малкото, но истински таланти, които се явяват там. Жалко, че няма къде другаде да отидат, за да покажат и докажат таланта си. Тъпа история, но щом се печелят добри пари... Не е луд, този който яде баницата, а този който му я дава, нали?

- Като една от легендите във фолка как ще коментираш наградите на "Планета" за изпълнител на годината? Справедливо ли Миро спечели? И като стана въпрос за Миро, той спази ли обещанието си да даде част от парите за фонда, който искаше да се основеш?


- Никога не бих си позволил да коментирам каквито и да били награди.  Глупости на търкалета... За съжаление, фонд за лечение на слепи деца за сега не можах да основа. Но не се отказвам от идеята. Аз най-вече за това започнах моето лечение, за да се разшуми, за да повярват хората и да отворят сърцата си за тези идеи и за тази кауза. Аз и сляп мога да си изкарам живота – постигнал съм всичко, което може да се постигне от човек в моето положение, и не ми пука дори и така да продължа, но ако мога да помогна най-вече на дечицата, които имат това заболяване и им спестим всичките болки, страдания, лутания в живота – това вече е друго и си заслужава.

- Потърси ли правата си от балканските изпълнители, които откраднаха доста твои песни?

- На Балканите никакви права не можеш да потърсиш! Много сме далеч от цивилизацията по отношение на авторските права. Радвам се, че в чужбина пеят моите песни – това си е признание за мен като композитор и музикант. Още повече щях да се радвам, ако хората на Аца Лукас бяха вдигнали телефона и ми бяха благодарили – съвсем по човешки, колегиално за хубавата песен, с която той стана певец на годината.

- Учил с навремето със Слави Трифонов. Какъв беше той като студент? Имате ли някоя интересна случка с него?


- Със Слави наистина се познаваме от музикалната академия, само че той учеше в класическия отдел, а аз в отдел “Джаз и естрадно изкуство”. Беше страхотна капия! Заради него неведнъж не сме ходили на лекции. Най-обикновеното напиване Слави можеше да го разправя с часове по невероятно интересен начин. Той е роден за най-големия шоумен.

- В личен план как си? Като че ли в последно време отделяш повече време на семейството си, отколкото на музиката?

- Да, отделям много време на прекрасното си семейство, което ме прави много щастлив. Но ако искаш да кажеш че съм неработещ певец – жестоко се лъжеш!  Пътувам много, имам много участия в България, Турция и в чужбина, макар че тази зима не можах да отида в чужбина, но с тези гурбетчийски песни съм пътувал толкова много. Хората си мислят, че като не ме показват по телевизията, аз нищо не правя, не е така, уверявам ви. Има достатъчно любители на хубавите съдържателни песни, които ме обичат като изпълнител и ме канят на празниците си. Свиря с оркестъра си на много сватби също така. С моя фолклорен танцов ансамбъл „Чар” изнасяме постоянно страхотни спектакли с песни и танци, по общински празници, събори и т.н. /БЛИЦ

Едно интервю на Георги Стоянов