Папа Франциск прие на частна аудиенция режисьора Мартин Скорсезе, който е в Рим за предварителните прожекции на новия си филм "Мълчание", предаде ДПА.
Папа Франциск прие на частна аудиенция режисьора Мартин Скорсезе, който е в Рим за предварителните прожекции на новия си филм "Мълчание", предаде ДПА.

Филмът разказва за гоненията на йезуитски мисионери в Япония през 17 век. Продукцията бе представена пред повече от 300 йезуити във вторник, а днес се очаква и друга прожекция за избрани служебни лица и сановници от Ватикана. Папата не е потвърдил дали ще присъства.

Папа Франциск каза на Скорсезе, че е чел романа от 1966 г. на японския автор Шусаку Ендо, вдъхновил създателите на филма. При срещата си двамата обсъдиха работата на йезуитските мисионери в Япония.

Скорсезе беше придружен на аудиенцията от съпругата си и двете си деца, продуцента на филма и неговата жена. Режисьорът подари на папата две картини, една от които изображение на Богородица, създадена от японски художник през XVIII век. Папа Франциск върна жеста с молитвени броеници.
"Мълчание" с участието на Андрю Гарфийлд, Адам Драйвър и Лиъм Нийсън се очаква да излезе в САЩ на 23 декември. Над проекта за филма режисьорът работи близо 30 години.

Новият филм би трябвало да заинтригува папата йезуит. На младини Хорхе Берголио - папа Франциск бил амбициран да стане мисионер в Япония. Изрязването на част от белия му дроб обаче осуетило плановете му.

Самият Скорсезе е с католически корени от семейството на имигранти с италианско-американски произход, но е известен най-вече с гангстерските си филми с насилие като "Добри момчета" (1990) и "Бандите на Ню Йорк" (2002).

Носителят на награда Оскар засне също филма "Последното изкушение на Христос" (1988), който бе обявен за богохулен заради сцена, в която Исус прави секс с Мария Магдалена.