Животното лови бежанци, намира деца и надушва 5 стотинки, изгубени в дере, пише в днешния си брой в. "Телеграф". 

Граничаркосто куче, снимано в хитовия сериал „Дяволското гърло“, се пенсионира. 10-годишния Брош вече не лови бежанци по границата и не открива изгубени деца, а си живее спокойно при своя доскорошен водач.

Белгийската овчарка, която е била сред най-добрите следови кучета на Гранична полиция и има редица награди за успешни мисии, стана звезда в сериала. 


Филмът започна с кадри как Брош претърсва гората в Родопите край Смолянските езера, за да търси труп, след това откри отрязана глава, а накрая залови един от заподозрените убийци – в палатка.

Нощ

Брош и водачът му – граничарят Атанас Христов участват в снимките на „Дяволското гърло“ близо месец. Имало и нощни видеа.

За да снимат следовото куче, от екипа на сериала искали специално разрешение от Гранична полиция.

Първоначално за няколко сцени участвала и немска овчарка, но след това я освободили. Най-интересното било, че само за няколко дни в Брош се влюбили всички актьори, но най-много Теодора Духовникова.

Тя дори пусна снимка в профила си с него, като написа: „Брош е най-умният и най-дисциплинираният актьор в сериала... Всеки дубъл лаеше на място и не се умори да търси „лошите“. Даваше ми много радост и прегръдки. Снимал ни е Владо“.

Работа

На свой ред Карамазов и Попето (Валери Йорданов) също били луди по граничарското куче и стояли почти постоянно с него, споделиха от екипа.

Така научили например, че той може да открие дори монета от 5 стотинки, хвърлена в дере, само по миризмата. Той е трениран от бебе от своя водач, който го е взел да го гледа у дома, като преди това е подал специална декларация до ГДГП – за разрешение.

Брош е трениран по три направления – послушание, работа по мирисова следа и защита. Специалността му била да лови бежанци и загубени хора в гористи местности. За добра служба той има медал от „Фронтекс“ както и от редица наши и европейски служби.

Сега Брош вече е станал домашен любимец, а мястото му на границата е заето от малкия Макс.