Проф. Андрей Пантев и полк. Станчо Станчев от Военната академия са гостите в първото издание на историческото предаване "Операция Слава". Тази вечер от 22:30 ч. разговорът с тях ще е за Сръбско–българската война (1885 г.), с която е защитено Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Ще бъде показан един уникален български военен трофей - личният звънец на сръбския крал Милан, както и автентично оръдие от българската позиция при Сливница с тежест от половин тон. Предаването е под наслов "Битката при Сливница, или Завръщането на българите".

Зрителите на "Операция Слава" ще научат за историята на един швейцарец, който дава живота си за българския национален идеал, както и интересни факти от живота на водача на ВМРО Тодор Александров. За първи път ще бъдат показани негови лични предмети, включително личният му бастун, който представлява тайно оръжие - желязна цев, която се зарежда с патрон като пушка.
Зрителите на предаването с водещ Росен Петров ще видят голям брой архивни снимки и ще чуят народната песен "Ранен ми лежи Тодор Александров". /БЛИЦ