Сръбската и гръцката музика ще ни заличат, казва в интервю за БГТВ-шоуто „Часът на блондинките” най-високата певица у нас, с ръст 187 см, Поли Паскова. Тя разказва защо над 50 кмета от цялата страна са дошли на концерта й в сряда в зала 1 на НДК, защо хората харесват песните й без тя да се разсъблича и да танцува на пилон, и как една фолклорна певица може да привлече към жанра младата публика с ритми от хауса и чилаута.
„От векове оцеляваме с българския език, православна вяра, традиции и фолклор. Но след като имаме толкова чужди думи в езика, православието се разцепи на две, празнуваме вместо Трифон Зарезан Свети Валентин, и слушаме сръбско и гръцко, вместо българска музика, как ще се съхраним?”, пита се бившата националка по баскетбол, станала четвърта в Европа.
“Никога не съм пяла в кръчми, за мое щастие. С ансамбъла имаме покани за празнични концерти на площади и в читалища. Събираме по 1000 до 5000 души публика. Не само пея, но и много говоря с хората. Този прост и манипулиран народ иска да отвори очите си, а не само през мътни очила да гледа. Виждам как започват да настръхват докато говоря, плачат и се смеят. Разказвам им как в чужбина нашата българска народна музика има много почитатели – те учат нашите песни, казват, че има магия в нашия фолклор. А в Япония използват за релакс музиката ни. Тук се прави всичко възможно да се забрави фолклора - Националната ни телевизия има едно предаване за народна музика в събота, в БНР – също. В останалите национални медии фолклорът е табу. Има медии, които пускат само сръбска музика и никакъв фолклор, което е кощунство”, коментира певицата.
“Музиката стана само бизнес – не се интересуват какъв глас имаш и какви песни пееш. Взеха млади и хубави момичета, които имат по над 10 ротации на ден в радиата и телевизиите, срещу една фолклорна. Важното е да имат хитове и участия, за да текат парите”, допълва тя.
Заради втора опареция на коляното тя се разделя с баскетбола през 2000-та година и започва музикална кариера. “Отказах се от голямата им любов спорта точно когато бях в силата си – тогава вече получавах доста пари, бях в Националния отбор, току що станали четвърти в Европа. На концерта ми съм поканила много баскетболисти и целия отбор на Славия, с който се състезавах”, споделя Поли Паскова.
Съпругът й – Павлин Пасков, бивш национал по гребане, се влюбил в нея на баскетболен мач преди 22 години. Още на първата среща й признал, че мечтата му е да се ожени за баскетболистка. “За него майка ми казва, че съм вечеряла с Господ - помага ми за отглеждането на децата, докато аз да се правя на певица. Беше ми страшен фен - не е имало град, в който да не идва с мен на състезания. А когато реших да пея ,той ми каза: “Винаги съм си представял, че бившата ми жена е певица”. Две години се борих с него, за да му докажа, че певиците на са това, което говорят за тях. Големият ми син Любен той го отгледа – още на втория месец трябваше да се върна да играя баскетбол. Тогава бяхме национални състезатели, но един от двамата трябваше да спре със спорта, а да гледа бебето. Павлин ми каза: “Ако е момиче - ти ще вземаш майчинство, ако е момче – аз ще го гледам”. И му излезе късмета. Аз се върнах на игрището – бях тогава старшина, дадоха ми жилище, имах добра заплата и изхранвах семейството.
А мъжът ми с бебето по кухни, по консултации с майките. Сега за третото дете – Никола, също помага. А на мен ми липсва това време, което не съм имала, за да гледам децата. След този концерт съм се зарекла да остана малко вкъщи”, категорична е Поли.
За секс скандала, в който героят от „Биг Брадър” Радо Прашката я вкара преди време, тя сензационно разкрива: "Написа ми поредица от писма, в които призна, че си пада по по-големи жени. Отговорих му, че съм с развито чувство на майка и не мога да се занимавам с него. След няколко дни ми е качил снимките в един секс сайт, а синът ми Любен ги намери там. Направих си профил с друго име и започнах да си пиша с въпросната Поли Паскова. След няколко минути Радо се разкри,че е той. Заплаших го и той веднага ми свали профила". /БЛИЦ

.