Във втория сезон на кулинарното предаване „Hell’s Kitchen Bulgaria” звездата на шоуто безспорно бе Петко Венелинов, по-познат като Пецата.

Той отпадна от надпреварата сравнително рано и днес, 10 месеца по-късно, освен да се похвали с нови професионални успехи, Пецата е щастливо женен мъж.

Пред „Труд“ готвачът разказа за всички емоции след края на предаването, трепетите за бъдещето и какъв е животът му след като сключи брак.

– Петко, измина почти година откакто излезе от „Hell’s Kitchen”. Какви спомени и емоции пазиш все още от предаването?
– Сякаш беше вчера участието ми във втория сезон на „Hell’s Kitchen”, спомням си всичко много точно и ясно… Това беше най-готиното и незабравимо преживяване, което някога съм имал.

Най-вълнуващото и интересно пътешествие в света на кулинарията, осеяно с много предизвикателства. Всеки ден в Кухнята на Ада беше изпълнен с различни емоции и преживявания и смятам, че емоцията от участието ми не би могло да се сравни с друга такова. От участието си като цяло пазя само хубави спомени, тъй като трудните и тежки моменти, знаете, избледняват бързо и остават само забавните преживявания.

– Кой е най-ценният урок, който научи от шеф Ангелов и прилагаш ли го в работата си сега?
– Не са един или два уроците, които научих от шеф Ангелов, много повече са. Той ме научи, че трябва винаги да се боря и да отстоявам своето място и позиция в кухнята, да преценявам всяка ситуация внимателно, за да не настъпи хаос и винаги да съм нащрек, за да реагирам правилно при възникнал проблем. И не на последно място да бъда лидер и “пълководец” в кухнята и да умея да ръководя останалите “нинджи“ от екипа.

– Ти беше един от най-колоритните участници в надпреварата. Разкажи ни какво бе отношението на хората към теб след напускането ти.
– Може да не спечелих шоуто, но спечелих сърцата на хората. Имам много фенове, които ме спират непрекъснато на улицата, поздравяват ме и искрено ми се радват. Като излязох от шоуто бях като в “небрано лозе” и ми беше много странно, че хората ме познават и ме заговарят. В последствие свикнах и много се радвам на позитивното отношение на малки и големи към мен.

– Какви врати отвори за теб кулинарното състезание и как се разви живота ти след края на снимките?
– Участието ми във втория сезон на Hell’s Kitchen България отвори пред мен много врати и ми предостави безброй много възможности за кариерно развитие както у нас, така и в чужбина. Най-голямата в света фирма за речни круизи ми предложи позиция на главен готвач, която приех моментално и работих 7 месеца на речна връзка в Европа – Амстердам – Базел.

– Разбрахме, че не само си открил идеалната жена, а и двамата дори сте се оженили. Как се срещнахте и предприехте тази сериозна стъпка?
– С моята съпруга се запознахме преди шоуто. Връзката ни обаче започна след приключването на моето участие в Hell’s Kitchen. Отношенията ни са много романтични и аз бързо разбрах, че това е жената на живота ми и й предложих брак на „Моста на влюбените“ във Франкфурт. Подписахме в София в тесен семеен кръг и на специална за нас дата, а официалното сватбено тържество ще бъде през лятото.

– Сега, в ролята на женен мъж, отстъпваш ли място в кухнята на жена си или държиш да приготвяш всичко сам?
– За мое щастие жена ми също има голяма страст към кулинарията. Готвим рамо до рамо и винаги приготвяме вечерята си заедно. Трябва да призная, че тя е много добра при приготвянето на десертите и често ме изненадва със сладки изкушения.
Пецата с жена му в деня на подписването.

– Къде се виждаш след 5 години и как планираш да се развиваш професионално?
– След успешния сезон на борда на Viking cruises като шеф, бях поканен да стана главен готвач в един от “новоизгряващите” ресторанти в центъра на София с фюжън, арт-гурме и футуристична кухня. След пет години се виждам като част от още по-големи и модерни проекти.

– На 25 февруари стартира 3-ия сезона на „Hell’s Kitchen”. Какъв съвет би дал на всички участници?
– На първо място бих искал да ги посъветвам да бъдат самите себе си, а не да слагат маски. Да свалят напрежението от себе си, да се отпуснат и да покажат целия си потенциал. Трябва да се научат как да оцеляват в адовата “джунгла” и да се борят да извоюват победите си, защото най-силният накрая ще спечели.

– Новият сезон е озаглавен „Емоции под налягане“. Кои според теб са емоциите, които 18-те участници трябва да овладеят, ако искат да стигнат до финала?
– Участниците трябва да “потушат” страстите си, да не се поддават и огъват под силата на огромното напрежение при предизвикателствата и вечерните резервации в ресторанта на Hell’s Kitchen. За да успеят, трябва да бъдат спокойни, но нахъсани и уверени в способностите си. Задължително е да бъдат “оперирани” от емоция и да не показват слабостите си.

– Поддържаш ли контакт с някой от съотборниците си от „Hell’s Kitchen” 2?
– С всичките си колеги от Кухнята на ада и до ден днешен сме приятели, имаме даже своя онлайн група, където непрекъснато си пишем какво се случва с всеки един от нас. Винаги когато имаме възможност се събираме и готвим заедно, като обменяме нови рецепти. Нямам търпение да започне новия сезон и да го гледаме всички заедно.