Кметът на с. Бериево Тончо Тончев поздрави с народна песен чрез местния радио-възел актьора Петър Слабаков за рождения му ден. Волнодумецът с над 120 роли в киното и театъра навърши 86 години днес.
Той и актрисата Цветана Гълъбова живеят над 10 години в селището с близо 400 жители до река Видима, югоизточно от Ловеч. В момента в двора си двамата обгрижват 17 котки, няколко кучета, 500 кокичета, минзухари и иглика.
За празника си Петър Слабаков се зарадвал единствено с винегрет. "Апетит нямам. А и какво друго да ям, когато в момента у нас млечните храни са менте, луканките - различни по цена, но не и по вкус, а доматът е камък", обясни бившият депутат от Седмото ВНС и 37-ото НС.

Той призна, че още от детството си е спрял да се интересува от възрастта си. "Никога не съм празнувал рождения си ден. Може би защото в родния Лясковец се честваше най-вече именния ден, тъй като имаме 5 църкви - "Свети Атанас", "Свети Васил", "Свети Георги, "Свети Димитър" и "Свети Никола". Преди време се обади брат ми, рече ми: "Изпращам ти подарък". Попитах го по какъв повод, а той: "Имаш рожден ден!" За първи път пресметна годините ми Кеворк Кеворкян. Гостувах във "Всяка неделя" и стана въпрос за възрастта ми. Рекох, че не я зная. Тогава Кеворк я сметна, оказа се, че съм 57 години."
Актьорът институция довери, че следил живо участието на сина си Андрей Слабаков във "Вип Брадър", но за кратко, тъй като му се повредил тв приемникът. "Абе, добре се представи! Особено ми хареса готовността му да се откаже за 24 часа от цигарите!"
Според него настоящите ни политици нямали място в благотворителни иницативи. "Не може хора без морал да изискват жертви от нас за една или друга кауза. Нямам доверие в никого от тях. При Желю Желев се разградихме държавата и унищожихме селското стопанство, при Костов - довършихме икономиката и почнаха аферите с приватизацията, нямаше промяна и при царя, днес героите пък са Бойко Борисов, Яне Янев и 15 десни партии, които си приличат като две капки вода. Янев добре говори, ама как да му вярвам, като посочи един Георги Марков за кандидат-президент", задъхва се Петър Слабаков.
Той мисли, че има достатъчно много причини, за да се иска България да стане президентска република. "Какво постигнахме като парламентарна република? Отгледахме неграмотни и полуграмотни младежи, сринахме здравеопазването, образованието си - също. Къде по-лошо от сега?"
Буреносният дълголетник сънува отскоро само един и същи кошмар - как излиза на сцената и занемява, забравил е репликите си. И се изпотява. "Никога не съм ползвал суфльор. И сега този сън е огромно страдание за мене. Ето защо днес съм най-щастлив, когато се събудя", добави мъжът от рода на Дядо Никола, проумял, че на този свят на човек не му трябва нищо повече от един слънчев ден. /Гергана Димитрова, БЛИЦ