VIP Brother 3 започва в понеделник от 20 часа. Рекорден брой съквартиранти влизат в къщата. Първата битка в къщата ще бъде Праисторическа. Специалните мисии извън къщата ще се наричат Благотворителен съботник. Елиминациите ще бъдат всеки четвъртък. Номинираните ще бъдат 5, двама съквартиранта ще се спасяват с песни, танци и сценично изкуство в сряда.
Останалите двама ще влизат в ролята на водещи и режисьори в седмично токшоу. Мебелите в къщата са на световноизвестни дизайнери, някои от които работят за Прада, Фере, Исей Мияки. В къщата има 6 помещения, в това число репетиционна.
Концепцията на реалити -шоуто е благотворителност чрез забавление.
Тази пролет VIP Brother се завръща напълно променен и обръща поглед към ново начало. Третият сезон на риалити шоуто ще бъде благороден. VIP съквартирантите ще участват, за да помогнат на хора в нужда. VIP Brother ще предложи на своите звезди благотворителни каузи, зад които те да застанат с чисто съзнание и открити сърца. Каузи, които да подкрепят с участието си в най-популярното риалити шоу. Защото този сезон то обещава да ги представи достойно, в тяхната най-добра светлина, като истински рицари на доброто. Както никога досега, номинациите в къщата ще бъдат позитивни, зрителското гласуване – също: „Спаси своята любима звезда, защото тя помага”.
VIP Brother 3 ще подкрепи осем благотворителни каузи. Риалити шоуто ще продължи осем седмици, през всяка от които известните съквартиранти ще се състезават в името на една определена кауза. Парите, събрани в третия сезон на VIP Brother, ще се разпределят поравно между осемте каузи.
Шоуто: пет ключови елемента
Благотворителният съботник във VIP Brother 3 се провежда всяка събота извън къщата. По време на този вид мисии VIP съквартирантите влизат в различни роли и практикуват непознати професии. Те са разделени на два отбора, като крайната цел на всеки отбор е да събере повече пари от другия.
По време на Благотворителния съботник зрителите на Нова телевизия ще могат да срещат на живо VIP съквартирантите и да следят съвсем отблизо изпълнението на техните задачи.
Битки
Битки има всеки понеделник по време на лайв предаване с водещи Ники Кънчев, Димитър Рачков и Мария Игнатова. Битките представляват състезание, в което VIP съквартирантите участват индивидуално. Всяка седмична битка излъчва един победител, който печели имунитет в елиминациите и има право да номинира 3-ма свои съквартиранти. Първата битка във VIP Brother 3, която ще бъде излъчена в понеделник, 23 март, ще бъде Праисторичска епоха. Ще има още Футболна битка, битка Далечен Изток etc.
За целта на битките, съквартирантите ще напускат къщата и ще мерят сили на специалната Арена, облечени в специални костюми. Там те ще свалят всички задръжки, ще играят и ще се вълнуват така, както никога досега. Тематични костюми, маски, неудобни ситуации, емоционални обрати и много, много смях очакват зрителите на специални VIP битки.
Къщата: красива и уютна
VIP къщата има 6 помещения – малка и голяма баня, две спални помещения, хол с трапезария, изповедалня, склад и репетиционна.
Някои от мебелите във VIP къщата са по дизайн на световноизвестни имена. Черните столове в трапезарията например са по дизайн на Карим Рашид, работил за Прада, Джорджо Армани, Исей Миаки.
Меката мебел е на световноизвестната италианска марка Натуци. Над 4000 души всеки ден спират избора си на мебел Натуци. Един от тях е и Джанлуиджи Буфон.
Съквартирантите: рекорден брой
В този сезон на VIP Brother съквартирантите ще бъдат повече от обикновено, както и много повече от обичайното в различни държави по света. Те ще са над 15, може би 16, а защо не и 17?
Водещите
Ники Кънчев – VIP Brother 3 lives
Лайфовете във VIP Brother 3 ще бъдат три седмично – в понеделник, сряда и четвъртък.
Камелия – “Голямата уста”
„Голямата уста” ще започне една седмица след старта на VIP Brother 3 и ще се излъчва три дни в седмицата.
Димитър Рачков и Мария Игнатова – Битките
Двойката ще води VIP битките в къщата – всеки понеделник по време на лайфа.
Благотвoрителните каузи
във VIP Brother 3 имат освен конкретна цел в разрешаването на определен проблем, и дългострочна цел – да информират обществото, да променят неговата нагласа и да предизвикат обществeна активност, която да донесе промяна.
В общия случай при всяка от каузите липсва дори статистика на проблема – колко са децата със затруднено развитие, колко са децата с придобита слепота в следствие на престой в кувьоз, колко са жертвите на трафик... Хората в нужда са извън обществения и административен радар. Липсва отношение както към тяхното лечение, така и към социалното им приобщаване, към създаване на личностното им самочувствие, към обикновеното им човешко достойнство.
VIP Brother 3 иска да помогне за:
Лечение на деца с проблеми в развитието чрез създаването на медицински център „Деца с проблеми в развитието”. Зад проекта стои Фондацията „Деца с проблеми в развитието”, основана от родители на деца с проблеми в развитието (www.dpkids.org). Родители, които познават трудностите в тяхното отглеждане, възпитание и лечение. Родители, които имат желанието да помогнат на други семейства с деца, страдащи от детска церебрална парализа с придружаващи сензорни увреждания, епилептични синдроми, интелектуални и поведенчески затруднения.
Центърът се намира в София, Студенстки град, бл.11 – ниското тяло. Помещението е собственост на Медицинска академия, а фондацията има сключен договор за наем със срок от 10 години и възможност за удължаване. Общата квадратура на центъра е 310 кв.м. и 20 кв.м. вътрешен двор. Центърът ще разполага със 7 терапевтични кабинета, манипулационна, информационна и конферентна зала, детски кът, кухненски бокс, специализирани санитарни помещения.
Концепцията за дейността на центъра е заимствана от модела на Центъра за деца с проблеми в развитието в Мюнхен, Германия, който е водещ в Европа и работи ефективно вече 50 години. Тя може да бъде конкретизирана в следните направления:Медицинска дейност;Информационна дейност;Социална дейност;Интеграционна дейност;Образователна дейност.
Събраните във VIP Brother 3 средства ще послужат на Фондация „Деца с проблеми в развитието” за доизграждане на центъра, за неговото оборудване и последващо функциониране.
Борба с трафика на хора
Проектът „Пълно 6” е посветен на създаването на младежка мрежа срещу трафика на хора в шест средни и малки градове в пограничните райони на България. Проектът е разработен и ще бъде осъществен от Фондация „Фейс ту фейс” (www.facetoface.bg). Събраните във VIP Brother 3 средства ще послужат на Фондация „Фейс ту фейс” за осъществяването на проекта, както и за поддръжка на шелтери (защитени квартири) и за обгрижването на жертви, преживели насилие.
Да опазим зрението на нашите деца
Кауза „Да опазим зрението на нашите деца”, предложена от движение Лайънс клъб „София – Витоша” (www.lions-vitosha.org). Участието на движение Лайънс клъб във VIP Brother 3 има за основна цел предотвратяване на придобита слепота при новородени в резултат на престоя им в кувьоз.
Свикнали сме да приемаме, че слепотата е недъг, а влошаване на зрението е в резултат от напреднала възраст. За хиляди хора в България това не е така. Но те са невидими за обществото.
Десетки деца всяка година губят своето зрение поради некачествена и морално остаряла техника. Поставени в кувьози, те биват спасени, но често животът им е обречен на тъмнина. Щастливи, че е спасен живота на детето им, родителите се сблъскват с ужаса да установят, че децата им са ослепели. От този момент те имат дете, квалифицирано като инвалид, вместо да им се помогне да направят необходимото, за да виждат децата им.
Слепотата не винаги е недъг, с който се раждаме. Често тя се придобива. И обществото ни не прави много, за да се бори за запазване зрението на децата.
Събраните във VIP Brother 3 средства ще послужат на движение Лайънс клъб „София – Витоша” за:
Закупуване на кувьози.
Участие на лекари офталмолози, които компетентно да контролират развитието на децата в кувьоз.
Обучение на родители на новородени, развивали се в кувьоз, с нарушено зрение.
Подобряване условията за обучение и социализация в училището за слепи деца.
Зелена България
Еко-каузата във VIP Brother 3 e на „Екопак България” - първата организация за оползотворяване на отпадъци и опаковки (www.ecopack.bg). Проектът на „Екопак”, който ще бъде осъществен със събраните средства, е Контейнер за домашно разделно събиране на опаковки.
През 2009 г. „Екопак”планира да произведе и разпространи 50 000 броя домашни контейнери за разделно събиране на опаковки. Компанията се надява със средствата събрани в предаването VIP Brother 3 да удвои броя на домашните контейнери, които планира да разпространи тази година или общо те да станат 100 000 броя. Раздадени безвъзмездно на 100 000 домакинства в общините с които организацията работи, домашните контейнери ще дадат на хората реалната възможност и удобство да прилагат разделното събиране на опаковки вкъщи. Организацията очаква това да доведе до 10%-ен ръст на годните за рециклиране суровини, които ще бъдат изхвърлени в системите за разделно събиране с три цветни контейнера (син – хартиени опаковки; жълт – пластмасови и метални опаковки; зелен – стъклени опаковки).
Идеята за прототипа е провокирана от резултатите на проведено национално представително проучване за нагласите на хората в България към разделното събиране на опаковки, техните мотиви да прилагат системите и трудностите, които срещат в изпълнението на тази кауза. Проучването е проведено през 2008 г. и показва, че основната причина българите да не прилагат разделно събиране у дома е липсата на условия и удобства за това.
Домашният контейнер ще бъде с три секции за трите вида опаковки, ще бъде компактен, за да не заема голямо пространство, ще бъде лесен за ползване и за изхвърляне на опаковките в него – целта е да създаде максимално удобство за прилагане на разделното събиране на опаковки в домашни условия.
Една част от каузите ще бъдат с подкрепата на Министерство на Труда и Социалната Политика, на Агенцията за закрила на детето и на Агенцията за социално подпомагане. /БЛИЦ