Тя тая работа не е като оная! Всяка втора певица, актьор или модел се захвана с бизнес. Всички те очакваха, че нещата ще им потръгнат по мед и масло, тъй като името им ще работи за тях, пише в. "ШОУ".

Голяма част от популярните и успели в дадена област личности си повярваха прекалено много и решиха, че могат да станат бизнесмени и бизнес дами. Трябва обаче всеки да си гледа в собственото канче и да прави това, което му се отдава най-добре. В противен случай се провалят главоломно, със загуба на голяма сума пари. Ето кои са звездите, които пренебрегнаха своята професия и скочиха в дълбоките води на лесните пари, което им донесе фалит! 

1.    Азис и Десислава
Азис и Десислава се обединиха като приятели и още повече като популярни личности в създаването на свой клуб в Студентски град. Кръстиха дискотеката „Бели нощи“ – на една от емблематичните песни на чалга дивата. По онова време Азис се обличаше като жена и фурорът бе голям, а Десислава бе на върха на кариерата си. Въпреки че мнозина стискаха палци за успех на двамата изпълнители, те се провалиха с гръм и трясък. Прокрадна се версията, че причината са високите данъци. 
Това не е единствената непремислена инвестиция на Деси. След като напусна „Пайнер“ с гръм и трясък, тя реши да създаде своя музикална телевизия. Вложи огромни средства, но така и не успя да стъпи здраво на пазара и загуби  огромна сума пари. Трудно си стъпи на краката, тъй като по това време не беше и сред топ имената, нямаше много участия и пееше за изключително нисък хонорар. Тя успя все пак да не бъде пред тотален фалит, след като намери купувач на телевизията. 

2.    Рени 
По примера на колегите си Азис и Десислава, Рени също се захвана с кръчмарство. Изпълнителката на „Като птица“ се бе отдала в управлението на клуб „Планет“ в сдружение с музиканта Емил Коларов. 
Макар заведението да тръгна добре и прогнозите да сочеха, че ще бъде едно от най-елитните места в София, накрая Рени претърпя крах и се наложи да го затвори. Към днешна дата Рени не иска да си спомня за този период от живота си и финансовите загуби, които претърпя тогава. Тя се убеди, че успехът в едно начинание не е гаранция за успех в друго. По това време Рени е на върха на кариерата си в България и Сърбия, издава албум след албум и се радва на огромна фенска аудитория.
За съжаление тя не успя да задържи и тази своя слава и успех, тъй като се отказа от кариерата си в името на семейството и любимия си мъж. Премести се да живее в Израел до мига, в който не се разведе. Сега отново се опитва да възобнови музикалната си кариера, но е трудно да се конкурира с младите си амбициозни колежки. 

3.    Златка Райкова
Амбициозната плеймейтка Златка Райкова, която реши да завърти свой бизнес със сватбена агенция, се провали безславно. Русокоската напусна с подвита опашка помещението, което бе наела, за да организира сватби.
Златка започна свой бизнес с идеята, че ще потръгне, защото името й ще работи за нея. Да, ама не, скандалната й слава й изигра лоша шега. Изглежда че кандидат-младоженците се страхуват от лапите на хищната Райкова и бягат далеч от нея, съответно и от агенцията й.  
Офисът й се намираше в тузарския столичен квартал „Манастирски ливади“. Пред приятелки се жалвала, че нямала никакви клиенти и нямало как да се справи с бизнеса. А наемът на помещението не бил никак малък – 1500 лв. на месец. Поне началният капитал не внесла сама, а тогавашният й приятел Павел, който е настояща половинка на фолкпевицата Преслава. За прищявката на Златка той се бръкнал около 150 хил. лв. 
С тези пари Златка можеше да си купи апартамент в центъра на София, а не да си чеше егото, че е бизнес,дама, злословят нейни конкурентки. 

4.    Камелия 
Камелия заедно със съдружника си Цветин Томов държаха фирма за продажба на зелена енергия. „Каенерджи груп” е регистрирана отдавна в Пловдив. Как, защо и кога фалира бизнесът на Камелия, не е ясно, а и певицата не обича да си спомня за него. „Това е минало, гледам само в настоящето”, казва чалга дивата.
Преди 12 години Камелия отваря ресторант в центъра на София. Заведението "Залезът й зората“ потръгва добре благодарение на отличната кухня, но скоро клиентелата оредява, като една от причините е липса на паркинг. Малко след това хазяинът вдига двойно наема и звездата се принудила да хлопне кепенците. 

5.    Ивелин Попов и Елена Паришева 
Ивелин Попов скъса джоба и реши да затвори заведението, което бе купил на жена си – фолк певицата Елена Паришева. Култовият бар в столичния квартал „Красна поляна“ в момента е грозна гледка – разрушен. 
Вече няма и спомен от заведението. Всичко е разбито, изпотрошено и разграбено, а футболната звезда тотално се е отдалечил от заниманието си с въртене на кръчми.
През 2015 г. Попов се прояви щедър съпруг и подари на хубавата Елена заведение, с което да се занимава. Това бе като вид компенсация, че я свали от сцената в най-пиковия й момент и категорично й забрани певческа кариера.
Семейството очакваше барът да се превърне в едно от вървежните заведения в София. Именно затова футболистът развърза кесията и направи уникален интериор вътре, като очакванията му бяха да възвърне вложените си пари много бързо, а след това да започне дори да печели. Запознати издават, че е инвестирал над 100 бона в начинанието.
Не само че не е прокопсал, но не си е и възвърнал вложенията си. Елена прие подаръка и дори следеше персонала изкъсо. След като роди втори наследник на Ивелин, все по-малко време й оставаше за семейния бизнес и той бързо замря.

6.    Хилда Казасян 
Популярната джаз певица и дъщеря на музикалния корифей Вили Казасян – Хилда, също претърпя фалит с ресторантьорството. В продължение на десетина година тя въртеше успешно арменски заведения, но накрая се наложи да ги затвори. През това време успя да отвори три заведения, но към момента функционира само едно. 
Още с отварянето си заведенията на Хилда привлякоха столичния елит и се славеха с голям успех. Бизнесмени, актьори и политици обичаха да похапват арменска кухня в ресторантите на Хилда.
Не след дълго клиентелата започна да оредява, а на опашка да се редят приятели, които Хилда да черпи. Според осведомени основната причина била в лошия мениджмънт на кръчмите, за който отговаря партньорът на Хилда – Николай Павлов. Той напълно бил загърбил ангажиментите си в ресторантите и въобще не контролирал зареждането. Причината се крие в комарджийската страст на Павлов. Николай играе хазарт редовно и губи много пари, разказват негови приятели. Затова с третото си заведение се е заела лично тя и се хвали, че върви повече от добре. 

7.    Ивана 
Финансова криза удари и фолкпевицата Ивана, която се принуди да закрие частния си бизнес. Певицата, която по образование е дипломиран икономист, въртеше заедно с баща си Тодор Калудов фирма за автобусни превози в родния си Айтос. 
Фирмата бе регистрирана през 1999 г., но след 2010 г. нещата вървели изключително зле. На Ивана й се наложи да продаде фирмата, за да не фалира тотално.  Дълго време певицата наливаше пусто в празно. Голяма част от парите й за участия отиваха във фирмата „Валтик – Ивана Калудова“, докато накрая на чалга дивата не й писна и сега се издържа само от хонорари. 
“Ситуацията е много тежка за дребни фирми и не мога да удържа на кризата”, сподели тогава тя за своя крах в бизнес начинанието й. 

8.    Анета Сотирова 
Актрисата Анета Сотирова дълго време се подвизава като собственик на култовия ресторант „Гара за двама“ на столичната ул. „Бенковски“. През 2012 г. обаче й се наложи да удари кепенците. 
Фалитът на кръчмата беше логичен - онези, които са се подлъгвали да влязат в „купето” на актрисата, рядко са се престрашавали да повторят, тъй като вътре, освен че миришеше на отчайващ соцреализъм, цените бяха повече от високи, направо парещи, колкото руската супа „уха”, която се предлагаше там. 
„Гара за двама” беше по-скоро семеен ресторант, в който споменаваха доброто старо време бивши величия, изпаднали в прехода, като жената на Луканов – съсобственик на заведението и приятелка на Анета Сотирова. 

9.    Любен Чаталов 
През 2001 г. Любен Чаталов си отвори своя кръчма. Това е негова голяма мечта и не го направил с цел печалба, а за кеф. "Архитектурата" й е малко странна - два съседни гаража, свързани в задната част и изрисувани така, че няма начин да не напомнят за театрален декор. Пък и пълни със сценични герои.
„Никога не мога да сготвя една и съща манджа, каквато е била вчера - не знам вродено ли ми е, скучно ли ми е, но все си измислям. Имам една къща в Мирково, близо до София. Там има река и два-три язовира. Обикновено изкопавам голяма дупка, запалвам огън вътре и взимам две плочи. Когато остане кладата на жар, слагам върху едната лапад, някаква риба и малко мазнина, пак лапад, захлупвам с другата и покривам с останалата жар“, хвалеше се той в началото на своето кръчмарство.
Не след дълго му се наложи да се сбогува с тази своя мечта и да затвори кръчмата, която се бе превърнала в свърталище на негови приятели, които идваха да ги почерпи по едно питие и чорба. 

10.    Стефан Данаилов 
В месеците след 10 ноември 1989 година черни облаци се струпват на главата на всенародния любимец Стефан Данаилов.  Колегите, на които най-много е помагал, борил се е да имат  апартаменти и звания, първи започват да го ръфат. Във вестниците се появяват материали, които обезличат всичко, което е направил и като артист и като човек. Причината: Бил е партиен секретар на Народния театър, играл е  Сергей в „На всеки километър” и така се е превърнал в любимец  на комунистическата власт. Приятелите се разбягали. Чувствал се анатемосан. В този момент актьорът бил готов да се откаже от професията си. Търсейки изход от ситуацията  той тръгнал със съмнителни сътружници из Балкана на купува овце за износ в Италия. Появата му в селата предизвиквала бурно вълнение. Народът се струпвал да го гледа и направо забравял за овцете. В крайна сметка бизнесът с животни на Данаилов приключил с това, че  партньорите от Италия прибрали овцете, но забравили да платят. Така Стефан отново се върнал в театъра и киното, а Италия превзел с ролите си в най-нашумелите за времето си нейни сериали.    

Красимир КРАСИМИРОВ, в. "ШОУ"

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ИНФОРМАЦИИ ЧЕТЕТЕ  В НОВИЯ БРОЙ НА "ШОУ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА