Хедлайнерите “Hammerfall” и подгряващите им сънарадници “Bloodbound” и “Sabaton” сътвориха неповторимо шоу за над 2000 фенове на хеви метъла, решили да изпълнят до краен предел столичната зала „Универсиада”.
И трите групи свириха за първи път пред българска публика по покана на компанията „ABV Pro” и определено останаха много доволни от факта, че родните фенове на метъла ги посрещнаха така, сякаш на сцената бяха се качили истински хеви метъл богове. Уникалното събитие в зала „Универсиада” се осъществи и с медийната подкрепа на Агенция БЛИЦ и ”Мetal Katehizis”.

Първи на сцената макар и пред полупразна зала заради технически проблеми с пропускането на феновете излязоха „Bloodbound”, който водени от вокалиста си Урбан Брийд, забиха първото си парче "Sweet Dreams Of Madness" в 19:45 часа. След това последваха класическите за групата "Metal Monster" от дебютния албум "Nosferatu" и "Book Of The Dead" от едноименния диск. Преди да изпълнят последните си два трака – новото парче „Таke One" и превърналата се в химн за бандата "Nosferatu", Урбан Брийд съжали, че групата трябва да се оттегля вече заради предстоящата поява на “Sabaton” и разбира хедлайнера “Hammerfall”.

Не е тайна за никой, че голяма част от металягите бяха дошли повече заради „Sabaton”, отколкото за основната група на вечерта. Това си прилича още с първото изпълнение на „Sabaton”, които взривиха залата, която не спря да пее заедно с тях, докато не се оттеглят, както бе по програма, за да излязат на преден план „Hammerfall”. Вокалистът на „Sabaton” Йоаким Броден призна с ръка на сърце при това възторжено посрещане и толкова много емоции от страна на българските фенове, че това шоу в София се нарежда сред най-силните гигове в цялата кариера на бандата, която свири близо час. Сред изпълненията, които чуха феновете бяха "Ghost Division", "The Art of War", "Cliffs Of Gallipoli", "Attero Dominatus", "Price Of A Mile" и посветената на десанта в Нормандия "Primo Victoria". Накрая “Sabaton” накараха феновете тотално да се зашеметят от мятането на коси с уникалната композиция "Metal Machine".

Малко преди 22:00 часа дойде редът и на топгрупата за вечерта, а именно наложилите се вече на метъл сцената от 12 години насам „Hammerfall”, за които сцената бе предварително подготвена и се чакаше само да бъдат изнесени инсрументите на предните две групи, за да се освободи по-голямо пространство за действие на Оскар Дронжак (китара), Андерс Йохансон (барабани), Фредрик Ларсон (бас китара), Понтус Норген (китара) и Йоаким Канс (вокал). Те откриха с "Punish And Enslave", а след това последваха хитови композиции като "Crimson Thunder", "Legion", "Renegade", "Last Man Standing", незабравимата "Heeding The Call", лиричната "Glory To The Brave", най-новия сингъл "Any Means Necessary", „Hearts on Fire” , "Between Two Worlds" и "Riders Of The Storm". Малко след 23:00 часа зазвучаха и чаканите от всички "Lore Of The Arcane", "Trailblazers" и ембеламтичната за групата "Let The Hammer Fall". По време на цялото шоу феновете се насладиха на невероятни светлинни ефекти, при които непрекъснатп грееха инициалите на групата „H” и „F”, и водопад зад барабаните на Андерс Йохансон. Бившият барабанист на най-имения шведски китарист Ингви Малмстийн и едноименната му група поднесе на феновете си страхотно соло. Накрая за своя бис, предшестван от отправения към залата риторичен въпрос "Do you want more, Sofia?", шведите бяха оставили "Hearts On Fire", която със сигурност е кънтяла в ушите на феновете цяла нощ. Така едно наистина уникално преживяване за всеки метъл фен приключи след близо 4 часа неповторими емоции и вълнения, които със сигурност са билимного силни, след като Йоаким Канс и Оскар Дронжак развяха българския трибагреник, след което се загърнаха с него преди да напуснат сцената.

Концертът “Hammerfall” в България бе част от турнето „ Any Tour Necessary 2009”, което започна на 26 февруари 2009 в холандския град Рийзен. Европейската обиколка на шведските титани на хеви метъла е в подкрепа на осмия им студиен албум, "No Sacrifice, No Victory", който излеза на 20 февруари тази година.
Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ