Естрадните легенди Силвия Кацарова и Камелия Тодорова са сменили най-много имена по време на кариерите си, пише „Телеграф“.

„Аз съм момичето с четири имена“, сподели за първи път в биографичната си книга „Мой сън – съдба“ елзетката. „Навремето когато се роди бебе, събирали орисници - стари и мъдри жени.

Всяка дава послание към Вселената и кодира на практика съдбата на това бебе. Една ме е кръстила Седае, което означава зов. Следващата ме е нарекла Силвер, така се обръщаше и майка ми към мен. В Консерваторията ми казвали Сънди, защото пеех песни на Арета Франклин и Тина Търнър, а Силвия станах при смяната на имената през Възродителния процес“, обяснява изпълнителката на „Големият кораб минава“ и „Топъл дъжд“.

Когато бяга от България през 1983 г., Камелия Тодорова е записана в италианския си паспорт като Лилия Маранни. С българска група заминала за рецитал на фестивал в Солун, където я чакал мениджърът Майкъл Кунстман, с когото 6 месеца водили любовна кореспонденция чрез записи на касети. Малко след генералната репетиция тя го среща и той й казва, че няма да има друг добър момент, ако не заминат на мига.

„Не ми беше лесно да взема решение. С нас бе американец, който се обади до хотела групата да не ме чака, тъй като съм решила да емигрирам.

Заради американския му акцент първо са ме търсили в посолството на САЩ. Преди да тръгнем за Италия, трябваше да имам нов паспорт и идентичност. На остров Корфу изчаках да ми донесат документите. Оттам вече като италианка заминахме за Бриндизи. Бяхме преследвани от гръцки полицаи, но те не можеха да докажат, че аз съм българката, която търсят, защото нямаха моя снимка. А и на Корфу си промених прическата, цвета на косата и облеклото.

На кораба имаше полиция през цялото време и аз прекарах в каютата. От Италия заминахме за няколко месеца в Кноке, Дания, тъй като бе удобно да се пътува до Англия с ферибота”, разказва Камелия.

Преди Кунстман е имала още един брак и в един от филмите си е представена като Камелия Оливер – по фамилията на тогавашния си съпруг. „Първият ми бе едва на 21 години. Мъжът ми бе евреин. Сега е бизнесмен в Америка, поддържаме приятелство и до днес”, споделя певицата. На запад тя пробива като Кеми Тодороу, а когато се връща у нас след промените си връща старото българско име.