"Не ме интересува какво казват политиците, важно е да ме обичат учениците. Горда съм, почувствах едно гъделичкане, че нали в историята искат да ме сложат мен". Така певицата Софи Маринова коментира гневните реакции на депутати от ВМРО, които се възмутиха, че ромският славей се появява в ученически тест като изпълнител, прославил България по света, пише "Трафик".

Историкът доцент Милен Михов от партията на Красимир Каракачанов дори поиска просветното министерство незабавно да направи ревизия на всички учебни пособия за подобни "манипулации".

"В областта на музиката аз се сещам за Гяуров, Борис Христов, Теодосий Спасов, но Софи Маринова някак си ми убягва от съзнанието, че е прославила българското музикално изкуство по света", коментира Михов.

Преди екипа ни Софи призна, че едва вчера разбрала, че присъства като пример за успешен певец в ученически тест за пети клас.

" Кой няма да се радва на такива неща, за мен е голяма гордост", каза певицата. 

Тя обаче се похвали, че не за първи път учениците чуват за нея и в класните стаи, освен по телевизията и покрай нейните участия. Певицата си спомни, че през 2002 година отново е била спомената в буквар. 

"Не ми се случва за пръв път. Преди години ме имаше в учебник за първокласници. Гордея се с това, няма как да бъда обидена на политици. Винаги съм казвала, че всичко е въпрос на вкус, всеки харесва различна музика. Важното е да ме харесват учениците", категорична е Софи Маринова, която изобщо не е съгласна с депутатите от ВМРО, че за нея няма място в учебниците.. 

В интерес на истината най-гласовитата поп-фолк певица у нас, чийто глас е цели 5 октави, направи няколко опита да прослави България по света. 

Софка се е явявала няколко пъти на конкурса “Евровизия”. През 2005 г. тя и Слави Трифонов представят баладата си “Единствени”, с която стигат до българския финал, но се оттеглят от конкурса, защото вотът е манипулиран в полза на група “Каффе”.

На следващата година двамата кандидатстват отново, но журито не ги допуска до полуфинала. През 2007 г. атакува конкурса с песен на руски език в дует с рапъра Устата.

През 2012 г. е избрана на националния финал “Българската песен в Евровизия” да представлява страната ни на международния песенен конкурс “Евровизия” с песента Love Unlimited (“Безгранична любов”). Маринова е първата представителка на попфолка, която е избрана да представлява България там. С това парче отива в Баку, където се провеждат финалите на “Евровизия”, а там остава на 11-о място.

А през 2014-та година парчето "Любовни думи" на ромската перла полетя към Космоса. Така звездата се превърна във втората ни представителка пред чуждопланетните цивилизации след "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска.