По случай празника на столицата, на 18 септември, от 19:00 ч., в Зала 1 на НДК, София ще избере своята песен на деветото издание на Фестивала за поп и рок музика – „София 2019” с участието на обичани български изпълнители.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. и Културната програма на Министерството на културата. Всеки, който желае, може да се забавлява и лично да присъства на концерта в Зала 1 на НДК.

И този път Селекционна комисия, съставена от утвърдени автори на музика, текст и аранжимент, както и представители на радиостанции, изпита „затруднение“ при избора на песните, които ще се борят за Голямата награда в Конкурса за нова българска поп и рок песен.

Песента на публиката се избира от зрителите, слушателите и публиката. Песента – фаворит може да бъде подкрепена със SMS на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI + съответния номер на песен. 14 са финалните песни, които ще се борят за наградите на фестивала. Цената на един SMS e 1.00 лв. (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1).

Средствата ще са в полза на Благотворителната кампания на Столична община „Нека бъдем по-добри“, която тази година подкрепя каузата „Информационна кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми „Да сверим биологичния си часовник“.

Целта е информиране и превенция на жените за установяване на яйчниковия резерв в по-ранна възраст, което дава информация за репродуктивните им възможности.

Същността на информационната инициатива е насърчаване на жени на възраст между 25 и 35 години да се изследват, за да разберат какъв е репродуктивният им статус и да вземат адекватни мерки. Това изследване отнема минути, но резултатът може да е един нов желан човешки живот.

Слоганът на Фестивала тази година е СОФИЯ – 140 ГОДИНИ СТОЛИЦА. Гала вечерта ще представи рецитал с изпълнения на Маргарита Хранова, Силвия Кацарова, Кристина Димитрова, Орлин Горанов, Петя Буюклиева, група „Спринт” и др. обичани български певци, които години наред радват публиката с хитовете на големия композитор Валентин Пензов.

Международният фестивал за поп и рок музика – София се провежда девет поредни години и като такъв се е утвърдил като ежегодно събитие на столицата ни от национален и международен характер, след като събира на една сцена известни имена на българската поп и рок сцена от цялата страна, чуждестранни изпълнители и млади таланти.

За тези години е наблюдаван от над 8 мил. души по Българската национална телевизия в страната и чужбина. На живо в последните 4 години е посетен от над 15 000 души в Зала 1 на НДК. Фестивалът е трамплин за много млади български изпълнители и е сцена на нови независими автори и продуценти.