Теренът под х-л „Приморец”, където ще се проведе фестивала Spirit of Burgas, се превърна в една от най-красивите части на Морската градина в Бургас. Усилията на общинската администрация за благоустрояване на този район бяха насочени към подкастряне и оформяне на дърветата, премахването на храсти и паразитна растителност, ремонтни дейности по алеите и поставяне на нови пейки. След извършването на тези дейности мястото е готово да посрещне хилядите музикални фенове, които ще посетят Spirit of Burgas. След приключването на фестивала Община Бургас има ангажимент да почисти района, за да се превърне той в една любима за гражданите и гостите на града територия за отдих.
През трите дни, в които ще се проведе Spirit of Burgas /15, 16 и 17 август/ достъпът до плажа под х-л „Приморец” и близката част от Морската градина ще бъде ограничен през времето, когато се провеждат концертите - след 18 ч. През деня гражданите на Бургас ще могат да посещават плажа от двата входа във фестивалната зона.
Мястото за провеждане на фестивала Spirit of Burgas /от Пързалката до Фрегатата на Централен плаж/ е избрано заради неговата слаба посещаемост. Въпреки това Община Бургас ще заплати на концесионера на Северния плаж наема за близо 300 чадъра през същите три дни /15, 16 и 17 август/, които ще предостави за безплатно ползване. По този начин ще бъде компенсирано неудобството, което евентуално биха изпитали граждани, свикнали да посещават точно тази част от плажа, където ще се проведе фестивалът. Ангажираните от Община Бургас чадъри ще се намират между 2 и 4 пост.

Междувременно приготовленията за старта на Spirit of Burgas са на финалната права. Главната сцена вече е почти готова. Тя ще бъде захранена с енергия от специален генератор, за да се избегне и най-малката възможност за гафове с електрозахранването. Разпънати са палатки – гримьорни за участниците във феста. Обособени са ВИП-зона за 1500 души; прес-зона, където звездите ще дават интервюта; навсякъде се монтират барове, сцени, осветителна и озвучителна техника. Започва разполагането на 100 химически тоалетни. Планировката на фестивалното градче в Бургас е дело на англичанин, който е работил за един от най-известните мюзик фестове в Европа – този в Гластънбъри. Spirit of Burgas е разположен върху територия от 58 хил. кв. м. В цялото фестивално градче ще има безжично интернет покритие.
От името на организаторите промоутърът Иван Вълков заяви, че интересът към фестивала е голям и се очакват по над 10 000 посетители на ден. Spirit of Burgas ще бъде охраняван от 110 гардове + екип стюарди, които ще следят за нередности и ще известяват за това охранителите. За спазването на реда през трите дни на фестивала ще следи и полицията.
Всеки от посетителите на Spirit of Burgas ще получи гривна, изработена в Испания, удостоверяваща правото му да присъства на фестивалната територия. Някои от вътрешните зони ще са с ограничен достъп и там ще се допускат само хора със специални баджове.
Тази сутрин в Бургас пристигна и екип от МТV. Журналистите ще правят както филм за фестивала в Бургас, така и по няколко репортажа на ден, които ще бъдат излъчвани по 9 канала на МТВ в 36 страни.
Медийната подкрепа на MTV би струвала 2 млн. евро, ако телевизията не беше партньор на музикалното събитие. По силата на това партньорство MTV прави безплатно реклама на Бургас и България пред целия свят.
За фестивала специално пристигат и няколко акредитирани чужди медии от Англия, Румъния и Естония, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас. /БЛИЦ