Оксана, вдовицата на покойния астролог Иван Станчев, продължава да прави хороскопи на ВИП клиентите му. Красивата блондинка не е убедена още колко време ще остане да живее в България. Категорична е, че няма да се пресели при майка си в Беларус, нищо чудно да се върне отново в Германия, където през март 2003 г. среща Иван.
Той й направил хороскоп за 12 месеца напред. Тогава й казал: "Не стъпвай на Балканския полуостров. Там не е подходящо място за теб".  Тя не разбрала какво значи "неподходящо място", а и той не обяснил.
"След време, когато и аз започнах да се занимавам с астрология, видях, че на Балканите е линията ми на късмета, но и на тежки изпитания. Тук ме застигат триумфи, но и смърти. Вече разбирам какво е имал предвид", разказва пред "Уикенд" Оксана.
Още преди да се запознае с г-ца Хорват, в края на 90-те Иван си прави хороскоп, притеснен от предчувствие за лоши събития. Вижда смърт в семейството по мъжка линия. чуди се дали нещо ще се случи с.на баща му или на него самия. Иска да знае дали е болест или най-лошото - смърт. Притесненията му са толкова силни, че взима самолета от Германия и се прибира в България. За малкото време, през което е тука, умират и двете му баби. "Иван се почувства силно притеснен и  седмица-две преди да почине", разказва Оксана. "И тогава се обърна към звездите. Смята нещо си.  После започна да ме подготвя за смъртта си. Трудни уроци бяха... Посъветва ме да се занимавам с астрология, да правя хороскопи. Даваше наставления за детето. Приемах думите му трудно и постоянно го питах: "Какво значи да те няма? Какви са тези глупости?" Убедена съм, че е знаел точната дата на смъртта си. И за това ме подготвяше - да се справям с болката, да посрещна самотата достойно, да продължа да живея. Разбрах, че по същия начин е подготвил и някои наши приятели. Явно тази подготовка е била и вид сбогуване. Предрече ми брак, дни преди да умре. Настояваше да подпиша, за да бъда щастлива. Слушах го, а сърцето ми се късаше. Отговарях му, че не искам друг мъж, че мечтата ми е да оздравее...", просълзява се  при спомена вдовицата.
Версиите около мистериозната смърт на астролога са няколко - минават през скоротечна левкемия, рак и СПИН. Истината според съпругата е друга - лимфом в напреднал стадий, с множество разсейки. медицината на този етап е безсилна да се справи с това заболяване. Хората в бели престилки няма как да помогнат на Иван, който на финала се превива от силни болки. Астрологът умира в жестоки мъки, отслабнал до неузнаваемост, с окапала коса и зъби.
"Последната седмица от живота си беше много тъжен", разказва Оксана. "И в един такъв момент на тъга сподели, че му се иска да има поне още един живот. Може би тогава нещо видя... Може би повярва в прераждането на финала на живота си. А винаги го е отричал".
"За мен той е жив, всеки ден се сещам за него", продължава вдовицата, посветена днес на грижите за дъщеричката Анаис. Според хороскопа, направен от Иван Станчев още в първия ден след раждането, момичето се очертава борбена и силна личност - зодия Лъв с асцедент Лъв, т.е. чака я бляскаво бъдеще. /БЛИЦ