Ивайло Караньотов не крие ненавистта си към комунизма и висшите имена от онова време и не прави компромиси с възгледите си, независимо кой и какво му казва, за да го убеди в обратното.

След като бившият атлет разкритикува дядото на първата отпаднала от „Фермата“ Гергана – последния шеф на УБО ген. Милушев, под словесната му картечница попадна и емигрантката Роси. Живеещата в Англия българка предизвика поредния порицаващ монолог от Ивайло, след като му сподели, че навремето баща й е бил военен на границата. Службата му продължила няколко години, които обаче били достатъчни, за да го знаят всички. Признанието й, че той е застрелял доста нарушители по време на дежурство, не остави равнодушен съпруга на Аня Пенчева.

„Колко такива, дето искат да живеят в Англия като теб, е изтрепал? Ти отиваш да си живееш свободно там и протестираш срещу България, която ти е дала паспорт, благодарение на всичко, което се случи. А баща ти е убивал такива като теб, които са искали да отидат в Англия“, заяви с обвинителен тон Караньотов. Въпреки че по думите на Росица, татко й едва ли извършвал такива зверства по отношение на миролюбивия народ, Ивайло я отряза с коментара, че, ако не ги е стрелял, не би могъл да си изпълнява дълга. Самият той на младини многократно ставал свидетел на подобни случаи.

Все пак емигрантката даде да се разбере, че като излезе от „Фермата“, ще се поинтересува повече за бившата длъжност на баща си и лично ще го попита какво точно е вършил.