Само на 38 години именитият стилист Вили Боршукова трябва спешно да се подложи на операция. Диагнозата, рак на дебелото черво, научава при рутинен преглед - колоноскопия, без да има никакви симптоми.

„Първата ми мисъл беше, че ще умра! Другото, за което мислех бяха децата ми и страха, че ще останат без майка.” За Боршукова най-големият ужас е, че няма да може да ги види как порастват, няма да може да им се радва и да прекарва време с тях. След поредица изследвания, осъзнавайки диагнозата, Вили признава, че дълго време е била в състояние между живота и смъртта.

Въпреки че работи с онкологично болни хора от 90-а година, създателката на салони Магама споделя, че никога до сега не е разбирала болката им, докато не се налага да премине през „долината на мрачната сянка”. Самата тя не си дава сметка за страха, който я вцепенява. След три дни, в които не намира сили нито да плаче, нито да мисли, тя започва да се окопитва и да търси информация, специалисти и доктори. Познати я насочват към проф. Димитров, който помага на Вили, да се възстанови напълно след тежките операции, белезите не само по тялото, а и в душата. В критичното състояние на несигурност и болка, Вили Боршукова намира сила в Бог.

„Имах твърдото убеждение за надеждата, вярата, за невидимото, това което е най-ценно и най-малко ценим – духовното.” – разказва тя, осем години по-късно. Пред Ива Екимова, Боршукова признава, че се е уповавала и на стотиците хиляди хора от църква „Приятели”, които по цял свят са били в пост и молитва, за да дадат кураж и сила на своята сестра. Най-близките й приятели и роднини са били неотлъчно до нея и са й помогнали да излезе от изолацията, която сама си е наложила.

„Не исках да виждам никого, исках сама да се преборя със страха си.” – връща се назад във времето Вили и допълва: „Може би хората със страшната диагноза знаят какво е. Да не искаш да общуваш с никого, защото искаш сам да се изправиш след удара, нанесен от съдбата.” Години по-късно, през сълзи, Вили Боршукова признава, че една такава диагноза може да те промени, съсипе, но и изгради.


За себе си разбира, че притежава огромна сила. Татуира на ръката си това, което я е крепяло през цялото време: „За всичко имам сила, чрез Онзи, в който съм повярвала!”
Днес, чрез Асоциация за превенция на рака „Промени живота си сега”, Вили и нейни съмишленици помагат на засегнати от рак да преодолеят диагнозата, да намерят сили да се борят, лекуват, да оздравеят и да продължат да живеят пълноценен живот. „Защото, когато си с Бог – всичко е възможно!” - продължава да вярва Вили Боршукова.