Голямата звезда на България и Турция Йълдъз Ибрахимова ще изнесе концерт на 17 април (петък) 2009г от 20:00ч. в зала България в София. Програмата за концерта й ще включва пиеси от европейската класика и турската класическа музика, образци от българската и турсканародна музика, поднесени като импровизации, изпълнение от вокал, пиано, канун и ней.
Последните два инструмента са много популярни в Турция. Канунът е стар струнен инструмент, напомнящ цимбал, който се използва предимно в турската класическа музика. Ней е духов инструмент, който придава на произведението мистицизъм и се използва предимно в религиозната музика. Всеки от музикантите, които ще бъдат на сцената заедно с неповторимата Йълдъз Ибрахимова, са виртуози в сферата на своя инструмент и се нареждат сред най-добрите музиканти в Турция. Това са Хакан Токер (пиано), Тахир Айдоглу (Канун) и Бългън Джаназ (ней).

Певицата започва да се занимава с музика едва 10-годишна. Завършва с отличие Националната Музикална Гимназия "Любомир Пипков" със специалност оперно пеене, а по-късно и теоретичния отдел на Държавната Музикална Академия. Дебютът на Йълдъз Ибрахимова като артист е през 1975г. с джазквартета на Марио Станчев, а в последствие работи с музиканти като Любомир Денев, Огнян Видев, Веселин Николов, Петър Петров, Антони Дончев и Боян Воденичаров.
По време на т.нар. “възродителен процес” Йълдъз е принудена да смени името си и в периода между 1985 и 1990г. прави своите музикални изяви като Сузана Ерова. Под това име концертира с формациите “Джаз линия” и “Акустична версия”, а за един сезон е и солистка заедно с Теодосий Спасов на “Бели, зелени, червени”.
Истинско предизвикателство са участията й на фестивалите в Инсбрук (Австрия), Мюлюз (Франция) и Варна, където прави вокална соло програма от 90 минути без никакъв музикален съпровод. Гласът й може да бъде чут като съпровод на “златните момичета” на Нешка Робева и в спектакъла й “Двата свята”. Участва в музиката към филмите “Акатамус”, “Мера Според Мера” и “Лабиринти”, а също така и в много анимационни и документални филми.

Йълдъз Ибрахимова не ограничава своите интереси и музикални търсения само в полето на джаз музиката – взема участие в концерти на Студиото за експериментална музика; изпълнява пиеси от Джон Кейдж, навлиза в територията на модерната авангардна музика; смесва руски цигански романси с класически произведения; балкански и турски фолклор с джаз; детски песни от Балканите и Европа . През г. голямата певица е номинирана и печели наградата на турското списание “Jazz” за вокалист на годината. През същата година е удостоена с наградата “Баларт” на сдружение “Българска духовност” за изключителен принос към приобщаването на балканската към световната култура. През 2003г. Йълдъз получава наградата “Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.
Йълдъз Ибрахимова е преподавател по джаз пеене в METU (Близкоизточен технически университет) в катедрата по музика и изящни изкуства и в музикалния факултет “Baskent University”. /БЛИЦ