Тази вечер се откри ХІ- тото издание на Международния Джаз Фестивал Банско 2008.
Повече от 12 000 са гостите на града за фестивала, което почти удвои числеността на 15-хилядното Банско.
Близо 200 са българските и чуждестранни изпълнители, които ще вземат участие тази година , представители на 14 държави.

Джаз фестивалът в Банско е най-големият от този род в България и единственият под открито небе и със свободен вход.
Първи пред публиката излязоха Биг Бенда на Българското Национално Радио с диригент Янко Миладинов и солисти Васил Петров и Мери Танева, с програма от джазови стандарти.Тавиджан Брадърс от Македония и Нона Йотава Бенд са имената от първата вечер.
С огромен интерес се очаква концерта на Фреди Кол, брат на легендата Нат “Кинг” Кол, който е за първи път в България и ще пее съпровождан от бенда си, с когото работи от 30 години. Според критиката неговият глас е по-дрезгав от този на брат му, а стила му се доближава повече до Франк Синатра и Били Холидей.
Сред акцентите на тазгодишнатапрограма са Суун Ким квартет Япония и Кейко Борйесон-пиано,Япония,Джованка Остиянка от Холандия, Милчо Левиев и Вики Алмазиду, Тархана – България-Холандия, Белградски Дксиленд Оркестър
На пресконференцията по-случай откриването на фестивала Председателят на организационния комитет д-р Емил Илиев и кмета на града Александър Краваров заявиха амбициите на Банско да се превърне в желана и престижна дестинация не само през зимата, а и като постоянен културен център. Два нови музея предстои да бъдат открити в града, археологични разкопки на все още непроучено селище, строеж на летен амфитеатър в Градската градина, който да бъде сцена не само на джазфестивала и закрита многофункционална зала са най-близките проекти пред община Банско. Бюджетът на този малък град е по голям от този на Благоевград и въпреки, че държавата не субсидира с нито един лев фестивала, той съумява да държи първенството по мащабност и художествена стойност.
Група от 30 американци е пристигнала в Банско в навечерието, специално за джаз фестивала, а по-голямата част от присъстващите на площада тази вечер говореха английски език. Това не е чудно като се има предвид, че много английски граждани са закупили апартаменти в града послидните години, по сведение на кмета г-н Краваров.
Интересна е тенденцията напоследък английските собственици на имоти в Банско да ги препродават на руски граждани. /БЛИЦ