На запис Краси Аврамов е убийствен, но на живо - не. Очаквам скандали при гласуването с SMS- и, заяви в интервю за БЛИЦ Живко Колев, член на журито за “ЕвроБГвизия”. Поетът е написал над 840 текста за български песни.
- Живко, ти беше в журито на ЕвроБГвизия, което “отвя” плявата от зърното, така да се каже. Какви песни и от колко подадени в БНТ останаха за финала? А и какъв беше този отвратителен звук, който чухме на полуфинала, когато всички пяха на живо?

Не мога да говоря за звука, защото не съм техническо лице. Член съм на журито. От две години журитата са две. Първото прави предварително селекция на всички получени песни. Второто е жури за полуфинал. Двете журита са абсолютно различни. Няма повтаряемост на членовете. Миналата година бях член на журито за полуфинала, а тази бях в състава на журито за селекция.
Тази година 12- членното селекционно жури оставихме от 73 песни 9 за полуфинала.

- Кой запис те впечатли много при прослушването на песните?

Песента на Краси Аврамов звучеше убийствено.

- Говориш за записа на песента, който сте слушали?

Ние от селекционното жури слушаме записи. Записът беше чудесен.

- А защо изпълнението на Краси Аврамов на живо, което чуха зрителите на полуфинала, беше такава излагация?

Има разлика между запис и изпълнение на живо.

- Нали на конкурса на Евровизия се пее на живо. Той не знае ли?

Така е. Всичко е на живо. Даже и вокалите. Няма запис. И както на записа на Аврамов всичко беше чудесно и всички бяха на мнение, че това ще е песента, която ще пътува. Изпълнението му на сцената обаче в НДК нямаше нищо общо с това, което слушахме от записа.
Все пак остана за финала?! На 21 февруари за финала публиката ще решава коя песен отива.

- Кои са другите интересни имена, стигнали до финала?

Има хора, за които малко се знае. Например една българка, която се казва Паула Павлова. Наскоро четох в някакъв вестник, че това била Петя Павлова?! Нямат нищо общо освен, че пеят. Паула Павлова пее из Европа и е известна като Платино. Наскоро си смени името и се казва Ерилиен. Живее в Милано дълги години. Има 4 албума, които се продават в Европа. Има голяма продуцентска къща. Казва се “Ластъри мюзик”. Тя работи като продуцент главно в Южна Америка - Бразилия, Аржентина, Чили... В Чили, например, представител й е един Оскар, който е голямо име в Италия, Той е водещ. Жена му е кмет на столицата на Чили Сантяго.

- Ерилиен дойде на конкурса в дует с един пакистанец Наджам?

За съжаление той остана незабелязан. Наджам концертира главно във Великобритания. На концертите му има винаги над 50 000 души. Има три награди “Грамми”. Това е може би най-титулувания певец, гостувал в България. Идва за първи път за този дует с Паула. Песента им обаче не мина. На сцената с тях беше и Валя Балканска с един гайдар. Направиха една песен, която е на Наджам.

- Как така това популярно име във Великобритания с три “Грамми” - та не впечатли журито?! Някой знаеше ли въобще кой е в този дует?

Никой не знаеше.

- Имаше ли друго интересно име?

Има един певец - Стефан Добрев. Той мина и ще участва сега на финала. Историята с него е много интересна. Съвсем случайно го видях в един пиано бар. Той свиреше на китара заедно с един пианист - Венци. Страшно ми хареса как пее. Запознах се с него и му казах: ”Ще се опитам да ти помогна с каквото мога, защото ми харесва как пееш. Не ти обещавам и не ти давам надежди и гаранции. Не се правя на велик! Казвам ти, че при подходящ случай ще ти помогна.” Тази година, преди конкурса, просто се сетих за него и му се обадих. Казах на Паула, която беше дошла вече от Италия: ”Дай да го продуцираме това момче! Да се опитаме да направим нещо с него!” Като му се обадих той щеше да припадне: ”А, не може да бъде! Ти се обади!” Паула му даде песен на италианския композитор Влади Тозето. Той пише всичките песни на Ерос Рамацоти. Освен това композира и на много звезди американци. Той даде готова песен и Стефан Добрев я изпя. Стигна до финала.

- Личното ти мнение какво е за песента, която ще замине за Евровизия?

Много е трудно да сравняваш песните, които останаха за финала. Например за финала на 21 февруари Краси Аврамов трябва да събере пет вокалиста поне, които да излязат на сцената с него. Да подготвят песента добре и тя да зазвучи по друг начин, т.е. да звучи както на записа.

- Кой е твоят фаворит?

За мен това е Стефан Добрев. Някъде четох, че се правел на Елтън Джон? Не мисля, че това е така. За мен той е фаворитът, но там вече играят ес -ем-есите от зрителите. Според мен е въпрос на организация колко хора ще си подготвят гласуването на зрителите... Това не е най-добрата система за гласуване. Всички си спомнят скандала с група ”Каффе”.

- Ти каква схема за гласуване препоръчваш?

Смесено гласуване. Жури и ес-ем-еси. По 50% за да се избегне евентуално нагласяване чрез гласуването на зрителите с ес-ем-есите.

Едно интервю на Жоро Захариев, БЛИЦ