За да бъдат удовлетворени шофьорите, производителите на коли постоянно ги подобряват. Новите технологии правят колите по-икономични, по-удобни, по-мощни, безопасни и надеждни, пише profit.bg.

Ето 10 функции и опции, които трудно бихме си представили, че един съвременен автомобил не предлага:

1. Bluetooth

Днес безжичната връзка Bluetooth влиза в стандартната характеристика на много автомобили. Ако шофьорът има Windows телефон или Android смартфон, той може да не се разсейва, докато борави с тях зад волана.

С помощта на Bluetooth може да звъни и да изпраща съобщения. Потребителите на Apple използват Siri Eyes Free, която изпълнява горе-долу същите задачи. Преимуществото от наличието на Bluetooth в автомобила е, че елементите на управление се визуализират на голям бордови екран, а звукът идва от аудиоколонките.

2. USB-порт


Портативните устройства се превърнаха в неизменна част от живота на съвременния човек. Много автомобили вече са снабдени с USB-портове. Те представляват отличен начин за зареждане на аксесоари, а също така и позволяват слушане на музика през колонката.

3. Достъп и запалване на двигателя без ключ

Тази функция е достъпна в много модели на пазара. Сензорният датчик „забелязва“ приближаването на собственика на колата и отваря вратата, когато той се приближи достатъчно.

Щом седне, необходимо е само да натисне едно копче и двигателят се запалва. През цялото това време ключът от колата се намира в джоба на собственика.

4. Интеграция на приложения

Интеграцията на приложенията става все по-разпространена в информационно-развлекателните системи на колите. Рядко се вижда базова комплектация.

За удовлетворяването на потребностите на съвременните шофьори, техните портативни устройства се включват към бордовия компютър, а желаните приложения се визуализират на екран.

5. Разпознаване на гласа

Първите поколения на тази система често даваха грешка. Сега обаче проблемите са много по-рядко. Процесорът не просто обработва доловения сигнал, но и „включва логика“ – анализира възможностите и сравнява с предходни заповеди.

6. Дистанционно управление на автомобила

С автомобили, като Tesla Model S, шофьорите могат да се насладят на съвършено нов начин на „взаимодействие“ с возилото. Футуристичната Tesla не е единствената кола с такива възможности.

Вече много компании разработват приложения, които позволяват автомобила да се управлява през телефона. Налице са функции като: отваряне и заключване на вратата, запалване на двигателя, настройване на температурата в купето и т.н.

7. Мониторинг на "слепите зони"

Той е полезен и често присъства сред базовите характеристики на съвременните автомобили. Изследвания показват, че т.нар. „слепи зони“ водят до хиляди катастрофи всяка година. Разработената система спомага за рязкото намаляване на този тип инциденти.

8. Проследяване на посоката на движение

Тази система използва редица датчици, която задача е да контролират движението на автомобила на пътя. Ако шофьорът се разсее или заспи, колата започва да го „събужда“, включвайки звук или вибрация на седалката.

9. Адаптивен круиз-контрол и система за предупреждение за удар 

Круиз-контролът е изключителен помощник на съвременния шофьор. Той поддържа постоянна зададената скорост. Щом усети „проблеми“, самостоятелно започва да убива скоростта.

10. Взаимодействие на автомобили

За да се понижат разходите за инсталирането на индивидуални навигационни система на всяка кола, производителите на автомобили предпочитат да включат бордовия компютър към смартфона и с негова помощ да се взаимодейства със спътник или други коли.

Така шофьорите получават информация за пътните знаци, ПТП-та, кражба на моторни превозни средства и т.н.