Има неща, които лошо влияят върху нашия автомобил и съкращават срока му на експлоатация. 

Към тази категория може да се отнесат некачественото гориво, агресивното превключване на скоростите или шофирането с много малко гориво в резервоара. 

Тези и още няколко неща е по-добре да бъдат избягвани, колкото се може повече. Тогава вашият автомобил ще се движи без повреди дълги години наред. 

Рязкото спиране 

Колкото и ефектни да са филмите и предаванията, в които шофьорите скачат на спирачките, това влияе пагубно върху автомобила. 

Опитните шофьори никога не спират колата твърде рязко. Вместо това те натискат педала няколко пъти, постепенно без рязко да прекратяват движението.  

Всъщност, този навик при шофьорите има и други плюсове: при плавен маниер на шофиране пътниците не се клатят напред и назад, а вероятността за ПТП намалява. 

"Обичате да спирате рязко? Вашият механик няма да ви каже за това "благодаря"", предупреждава Мад Шмит, помощник-главен редактор на cars.com.

"Mекото возене ще удължи експлоатационния срок на вашия автомобил, ще увеличи икономията на гориво и вашата безопасност. Освен това, рязкото натискане на спирачката води до бързо износване на накладките", добавя той. 

За да научите как още си чупите автомобила, когато не внимавате, и как да се предпазите от преждевременни повреди, посетете auto.blitz.bg.