Вестник Daily Sabah публикува статия, с която се опитва да внесе яснота по въпроса в коя държава от югоизточната част на Европа ще бъде открит новият завод на германския автомобилен производител „Фолксваген“:

„На фона на множеството слухове през последните месеци се съобщава, че германският автомобилен гигант ще вземе решението в края на ноември, като Турция и България се открояват като двамата най-силни кандидати за компанията“, отбелязва изданието в встъпителните думи на статията.

Експерти от „Фолксваген“ огледаха нещо неочаквано в София! Мегазводът им ще е...

Според информация на германска медия, въпросът ще бъде обсъден на заседанието на надзорния съвет на „Фолксваген“ в края на април, а окончателното решение ще бъде взето на заседанието на Надзорния съвет през ноември тази година. Турската редакция на Deutsche Welle, цитирана от Фокус, съобщи, че разходите за персонал в двете страни са по-ниски в сравнение с тези в Германия, като подчерта, че резултатът от състезанието между двете страни е „ясен“.

Междувременно, говорийки в рамките на форум, Алпер Канка, председател на Асоциацията на доставчиците на автомобили в Турция (TAYSAD), заяви, че турската общественост не желае „Фолксваген“ да гледа на страната само като на пазар за продажби на превозни средства. Турците очакват производство в страната.

Като припомня, че миналата година „Фолксваген“ е продала 120 000 автомобила в Турция, Канка заяви, че компанията трябва да даде положителен сигнал, като вземе предвид турско-германските отношения. Канка добави, че инвестицията в Турция ще бъде важен инструмент в това отношение. Смята се, че Турция има голям шанс да бъде избрана пред конкурента си България.

Експерти от „Фолксваген” огледаха неочаквани БГ терени за мегазавода си!

В подкрепа на това твърдение се припомня, че в средата на януари „Фолксваген“ се съгласи за производството на микробуси във фабриките на Ford в Турция. България, която е една от възможностите за германския автомобилен производител, също се надява, че новият завод ще бъде открит в страната. Делегация на „Фолксваген“ разгледа българската столица София преди посещението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в началото на април.

Миналия ноември „Фолксваген“ обяви, че ще направи инвестиция от 44 милиарда евро (49.8 милиарда долара) в електрически превозни средства, автономно шофиране и цифрови технологии за следващите пет години, разкривайки, че около 30 милиарда евро от тази инвестиция ще бъдат предназначени за развитието конкретно на електрически автомобили. „Фолксваген“ също така разкри, че моделите Skoda Karoq и Seat Ateca ще бъдат произвеждани в новия завод, който компанията ще открие в държава от Източна Европа.