От известно време се говори, че Фолксваген планира гигантска инвестиция в България - близо 6000 нови работни места върху площ от 4000 декара. Има ли България шанс? Ето какво  каза д-р Митко Василев, управител на ГБИТК в интервю за "Дойче веле".

ДВ: Г-н Василев, последната година беше рекордна в българо-германските икономически отношения. Какви точно са цифрите?

Василев: Това действително е така. Ще го конкретизирам в сферата на търговските отношения. За пръв път беше премината границата от 8 милиарда евро - взаимният стокообмен възлиза на 8,266 милиарда. Това е прираст от над 10% - 2018 спрямо 2017 година. Това е абсолютен рекорд, който досега не сме постигали.

Концернът Фолксваген поглежда към България за завод за автомобила на бъдещето

ДВ: При това с плюс за България.

Василев: Така е. Има няколко неща, които са радващи от българска гледна точка. Първо: българският износ към Германия е нараснал с 12,3%, тоест - с 290 милиона евро. Нараснал е и вносът от Германия - със 7,8%. И второто - това, което Вие споменахте: Германия има търговски дефицит с България. Нещо, което се случва за трети път след промените от 1989 година. През миналата година положителното салдо на България в търговията с Германия възлиза на около 320 милиона евро.

Ще инвестира ли Фолксваген в България и цялото интервю в Auto.blitz.bg.