Един от най-известните едномаркови шампионати за автомобили идва от Италия и се нарича Ferrari Challenge. Той започва напълно спонтанно през 93-та година, като първият автомобил за него е моделът 348. Той получава редица подобрения, които да му позволят безопасното изтезаване на пистата, както и добавката Challenge.
Оттогава насам, вече шест модела се редуват в този джентълменски шампионат, в който преди години имаше и българско участие на пилота Пламен Кралев с модела 430, пише fakti.bg. Сега е време атмосферното 458 Italia да бъде заменено от застъпилото 488 GTB. Автомобилът има същата мощност от 670 конски сили, идваща от 3.9-литровия V8 битурбо, но контролният блок е препрограмиран и това би трябвало да означава значително повече въртящ момент. Теглото на агрегата също е намалено с около 15 килограма.Скоростната кутия е същата седемстепенна автоматична, но е с много по-къси предавателни числа и пренастроени режими. Това позволява на автомобила да ускори от 0 до максималните обороти само на 4-та предавка за 6 секунди. Изпускателната система също е преработена и теглото и е намалено с 9 килограма.

Системата за стабилност Side Slip Control System позволява финни настройки на подсистемите F1-Trac и E-Diff, но основната разлика от пътния модел идва от нещо наречено Manettino. Тези настройки отговарят за спирачките, тракшън контрола и електронния диференциал. Много от аеродинамичните детайли идват от другите два състезателни автомобила, които бяха представени миналата година - GT3 и GTE. В сравнение с 458 Challenge, този автомобил е с цели 7.5 секунди по-бърз на родната му писта Фиорано.