Италианският автомобилостроител "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) и френският Пе Ес А (PSA) обявиха днес, че са се споразумели единодушно за сливане с равни дялове 50 на 50 на дейностите на двете групи, създавайки четвъртата по големина в света автомобилна компания, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.


Централата на новото предприятие ще бъде в Холандия.

Акционерите на двете групи ще държат съответно 50 процента от капитала на новото предприятие и ще делят поравно постъпленията от това сливане, се казва в съвместно комюнике.

Управителният съвет ще се състои от единайсет членове - петима назначени от "Фиат Крайслер", петима - от Пе Ес А, а сегашният ръководител на френската компания Карлос Таварес ще бъде генерален директор.

Новото обединение би се оценявало на близо 50 милиарда долара и ще бъде четвъртата по големина компания в сектора след "Фолксваген" (Volkswagen), "Рено-Нисан" (Renault-Nissan) и "Тойота" (Tоyota).

Това е втори опит на "Фиат" да погълне или да се слее с някой от своите френски конкуренти, като само преди няколко месеца беше на прага от сделка с "Рено", но договорката отпадна в последния момент.

Пе Ес А е продала 3,9 милиона коли за миналата година и е отчела оборот от 74 милиарда евро, а "Фиат Крайслер" е пласирал на пазара 4,8 милиона коли за 100 милиарда евро.

Опитът за сливането идва само месец след като един от старши мениджърите в американското подразделение на "Фиат" беше арестуван в рамките на разследване на министерството на правосъдието на САЩ за вредните емисии от дизеловите превозни средства.

Емануеле Палма е обвинен, че е участвал в заговор, целящ да заблуди регулаторните органи, клиентите и обществото за системите за отчитане на вредни емисии, които са използвани в дизеловите автомобили на "Фиат-Крайслер" в САЩ.