Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) се извини, след като медии съобщиха, че компанията е участвала в експеримент, при който маймуни са били принудени да вдишват отработени автомобилни газове, за да се провери токсичността на дизеловите емисии, предаде ДПА.

В. "Ню Йорк таймс" съобщи тази седмица, че в изследователски център в Албакърки десет маймуни са били заключени в херметично затворен контейнер с анимационни филмчета, които да отвличат вниманието им, докато вдишват отработени газове от Фолксваген Бийтъл (Volkswagen Beetle).


"Убедени сме, че научните методи, избрани тогава, са били погрешни. Щеше да бъде по-добре тези тестове изобщо да не бъдат провеждани", посочва компанията.

Фолксваген осъди всички форми на злоупотреби с животни и "помоли за прошка за това лошо поведение и неправилна преценка на някои лица".
 
Случаят е свързан и с по-мащабния скандал "дизелгейт", тъй като тестваният автомобил е бил оборудван да изхвърля по-малко отработени газове при тестови сценарии в опит да бъдат манипулирани измерванията.
 


Разкриването на тази практика през 2015 г. предизвика вълна от международни разследвания и пазарни проблеми, с които Фолксваген продължава да се бори.

Проектът е бил подкрепен също от Даймлер (Daimler) и Бе Ем Ве (BMW), но Фолксваген е бил начело на организацията с помощта на европейски изследователски институт.