Над 24 000 съставени глоби за липса на „Гражданска отговорност“, част от които платени, а други изчакващи да бъдат връчени, трябва да бъдат отразени ръчно в системата на „Пътна полиция“, за да се считат за издължени.

В противен случаи при проверка на пътя в таблета на полицая излиза, че санкцията не е платена и на водача му отнемат книжката, макар че вече е превел парите. Причината е, че сумите не отиват по сметка на държавния бюджет, където се превеждат глобите по Закона за движение по пътищата, а към Гаранционния фонд. По Кодекса за застраховането заплатеният акт не е нужно да се описва с номер, за да бъде индивидуализиран и съответно катаджията на пътя не го вижда.

Освен това няма свързаност между двете системи. Поради тази причина има разпореждане при връщане на талона на шофьора за направеното нарушение служителят зад гишето да я отметне ръчно в автоматизираната система на КАТ. Въпреки това има сигнали, че чиновниците забравят да го направят, поради което граждани остават без книжки заради тяхната небрежност, пише „Телеграф“.

Освен глобите за Гражданска, още стотици фишове и актове за други нарушения стоят като неплатени, макар че са били. Най-фрапантният случай е с инженера Росен Дачев. Книжката на шофьора бе отнета на 9-и юли за акт от 400 лв. За липса на Гражданска, който той платил през ноември 2016 г. В понеделник занесъл платежно в КАТ и след няколко часа чакане му я върнали, а той дал оригиналното платежно, за да я отметнат като платена и да му върнат талона. Абсурдът бил, че 9 дни по-късно бил спрян отново на пътя и се оказало, че въпреки всичкото изгубено време глобата продължава да стои неплатена. „Добре, че си бях снимал платежното преди да им го оставя в КАТ“, разказва Дачев.

Друга комична ситуация изпитал шофьор с инициали И.П. Преди месец той пътувал от Стамболийски към Пловдив, когато го спрели полицаи на Първомай и в таблета им излезли две неплатени глоби – за неправилно изпреварване през 2015 г. и неправилно паркиране от 2013г.
„Ако ми бяха взели книжката, нямаше дори как да се прибера, защото има фирмено правило, че служебната кола, с която бях, не се дава на никой друг. В същото време глобите бяха платени през март 2017 г., тъй като тогава си купих лична кола и не можех да я регистрирам, ако имам глоби. Отидох първо в КАТ Пловдив, дадоха ми разпечатка и с нея директно в банката, която е в пункта. Не съм попълвал никакви вносни бележки, служителката зад гишето ги въведе в системата, а аз ѝ дадох парите“, обясни потърпевшият.

Първомайските полицаи се съгласили да го пуснат без да му взимат книжката, защото глобите били стари, но му казали още на следващия ден да отиде в КАТ и да ги плати. Час по-късно И.Д. бил спрян вече от пловдивски полицаи, които проверили в системата и се оказало, че водачът няма заддължения.

На въпрос защо се получава подобна ситуация отговорът бил: „Сигурно таблетът на колегите не се е актуализирал“.

„Случаят трябва да бъде проучен, защото, ако не е актуализиран таблетът, колегата няма да може да влезе в системата“, коментираха от „Пътна полиция“. След преживяното мъжът вече кара с копие от платежката в жабката.

Дама от Пловдив е била дадена за принудително събиране на НАП за глоба от 20 лв., която платила през февруари.

„През януари 2016 г. счупих при маневра на заден бронята на друга кола. Наказателното постановление излезе месец по-късно и го платих. През юни 2017 г. случайно проверявах справките на НАП и ми излезе, че глобата е прехвърлена за събиране. Побърках се, защото това означава съдия изпълнител, запор и допълнителни разходи“, разказа жената. Когато отишла в приходната агенция ѝ казали, че е станала грешка в системата и задължението било заличено без да ѝ искат платежното.